Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σχέδιο-μαμούθ για τη διάσωση της Ιταλίας ετοιμάζει το ΔΝΤ

Κλυδωνισμούς που απειλούν με κατάρρευση δέχεται τις τελευταίες ημέρες το οικοδόμημα της ευρωζώνης και η αγωνία στρέφεται πλέον, όχι στους “συνήθεις υπόπτους”, όπως είναι η Ελλάδα, αλλά στους “μεγάλους ασθενείς”, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, το σχέδιο αυτό μπορεί να φτάσει τα 600 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο 12 – 18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους».

Η ιταλική εφημερίδα, κάνει αναφορά σε επιτόκια της τάξης του 4% – 5%, πολύ χαμηλότερα από το 7% με το οποίο η Ιταλία δανείζεται, πλέον, στις αγορές. Το υψηλότατο όμως, συνολικό ποσό του σχεδίου, κάνει σχεδόν επιβεβλημένη τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του ΔΝΤ, πιθανόν να μην επαρκούν.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι «υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του νέου πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως των εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης G20 των Καννών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει