Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι πάσχουν από ψυχικές παθήσεις

Από το σύνολο των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές παθήσεις στην Γηραιά Ήπειρο, μόνο το 30% λαμβάνει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, με συνέπεια οι ψυχικές αυτές ασθένειες να επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία και την κοινωνία, καθώς οι πάσχοντες οδηγούνται κάποια στιγμή σε αδυναμία να εργαστούν, ενώ πλήττονται και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις.

“Οι ψυχικές διαταραχές έχουν γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα,” αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Συγχρόνως, κάποιες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες αποφεύγουν να επενδύσουν στην έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και για το πώς αυτός επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά μεταθέτοντας την ευθύνη για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την χρηματοδότηση της έρευνας στις κυβερνήσεις και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο ο Χανς Ούλριχ Βίτκεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία πραγματοποίησε τριετή έρευνα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες–τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συν την Ελβετία, την Ισλανδία και την Νορβηγία– συνολικού πληθυσμού 514 εκατομμυρίων πολιτών. Συγκρίσεις με άλλες χώρες για τις ψυχικές παθήσεις δεν υπήρξαν, καθώς οι διάφορες μελέτες υιοθετούν διαφορετικές παραμέτρους.

Τα στοιχεία που εξέτασε η ομάδα έρευνας του Βίτκεν αφορουσαν περίπου 100 ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι σημαντικές ψυχικές διαταραχές– από τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, την κατάθλιψη και τον εθισμό ως την σχιζοφρένεια–καθώς και όλες οι σημαντικές νευρολογικές διαταραχές, περιλαμβανομένων της επιληψίας, του Πάρκινσον και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα (05.09) από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Λονδίνο.

Κατάθλιψη: “Η ασθένεια του μέλλοντος”

Αιτία θανάτου και αναπηρίας καθώς και οικονομικό βάρος σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν οι ψυχικές παθήσεις ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του ανεπτυγμένου κόσμου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο Βίτκεν δήλωσε ότι στην Ευρώπη το φαινόμενο έχει εμφανιστεί πρόωρα καθώς οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν ήδη τον πρώτο παράγοντα επιβάρυνσης του συστήματος υγείας στην ΕΕ.

Αναφορικά με την τελευταία- μεγάλης κλίμακας- ευρωπαϊκή μελέτη για τις ψυχικές διαταραχές,η ίδια δόθηκε στη δημοσιότητα το 2005 και αφορούσε μικρότερο πληθυσμιακό δείγμα περίπου 301 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή διαπίστωσε ότι το 27% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ πάσχει από ψυχικές παθήσεις.

Παρότι η μελέτη του 2005 δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με την νέα αυτή έρευνα— διαφέρει το αντικείμενο και το πληθυσμιακό δείγμα της – εντύπωση προκαλεί η υψηλή αποτίμηση που έκανε του οικονομικού βάρους των παθήσεων αυτών που μαζί με τις νευρολογικές ανερχόταν σε περίπου 386 δισεκατομμύρια ευρώ (555 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως την εποχή εκείνη. Η επιστημονική ομάδα του Βίτκεν δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πόσο επιβαρύνουν σήμερα οι παθήσεις αυτές το σύστημα υγείας, αλλά υποστηρίζει ότι το κόστος τους θα είναι “σημαντικά υψηλότερο” από εκείνο του 2005.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει