Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σωρεία αιτημάτων από ΑΔΕΔΥ σε Τσακαλώτο

Με άδεια χέρια, κατά δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα, έφυγαν οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Έθεσαν σωρεία αιτημάτων, από τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος βαρών και ανθυγιεινών στο δημόσιο και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού έως προσλήψεις στο δημόσιο και μισθολογικές αυξήσεις της τάξεως του 1%-2% αλλά σύμφωνα με τον κ. Πάιδα, δεν πήραν καμία σχετική δέσμευση.

Στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός επισήμανε ότι ένα τέτοιο μέτρο στοιχίζει 1,6 δισ. ευρώ ενώ ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Στα μισθολογικά, «ο υπουργός δεν μπήκε καν στη συζήτηση» ενώ όσον αφορά στο αίτημα ακύρωσης της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 και επαναφοράς του στα 12.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με τον κ. Πάιδα εξέφρασε την ελπίδα να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1-1-2019 αν και επισήμανε πως εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι έχουν αποδοχές μειωμένες κατά 30%. Ο υπουργός σύμφωνα με τον κ. Πάιδα, συμφώνησε πως υπάρχουν αδικίες και εκτίμησε πως θα περάσουν κάμποσα χρόνια πριν συγκλίνουν οι αποδοχές παλαιών και νέων συνταξιούχων…

Τέλος όσον αφορά στο θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών, η ΑΔΕΔΥ παρέλαβε με καθυστέρηση μηνών σύμφωνα με τον πρόεδρο το πόρισμα της ειδικής επιτροπής ακούγοντας τον υπουργό να σημειώνει πως οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και θα έχουν χαρακτήρα εξορθολογισμού.

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει φόβο για «μαχαίρι» στο συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ κατά 60 εκατ. ευρώ. Βαρέα και ανθυγιεινά από 35 έρως και 150 ευρώ το μήνα λαμβάνουν σήμερα 93.000 υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει