Σύροι επαναστάτες αλληλοσκοτώνονται στον πόλεμο της Λιβύης


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, 11:02

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Μετά από εννέα χρόνια, Σύριοι επαναστάτες εξακολουθούν να καταφθάνουν στην Λιβύη. Αλλά τα κίνητρά τους είναι σαφώς διαφορετικά.

Πηγαίνουν για τα χρήματα. Καθώς η χώρα τους έχει καταστραφεί από τον πόλεμο καταλήγοντας σε βαθύτερη δυστυχία υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, και χωρίς τέλος, πολλοί ζητούν να πολεμήσουν σε αντίθετες πλευρές της συνεχιζόμενης εμφύλιας σύγκρουσης της Λιβύης, είτε με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) είτε εναντίον της με τον εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον πολέμαρχο Khalifa Haftar.

Η εμφάνιση συριακών μισθοφόρων είναι η τελευταία σκληρή αναμέτρηση στην εννεαετή σύγκρουση της Συρίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε τουλάχιστον 400.000 ανθρώπους, εκτοπίζοντας εσωτερικά περισσότερους από 6,2 εκατομμύρια και οδήγησε περίπου 5,2 εκατομμύρια περισσότερους να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μερικοί από τους Σύρους μαχητές που κατευθύνονται στη Λιβύη είναι παιδιά, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Emadeddin Badi, Λίβυος ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Ατλαντικού, δήλωσε ότι η άφιξη των σύρων μισθοφόρων στη χώρα του «είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι η ελπίδα των Συρων για αλλαγή έχει μετατραπεί σε στάχτη από τον Άσαντ και την παθητική διεθνή κοινότητα.

Δεν επιστρέφεται λοιπόν η χάρη [στους Λιβύους που ήρθαν να πολεμήσουν στη Συρία], τόσο που οι επαναστάσεις της Λιβύης όσο και της Συρίας έχουν μετατραπεί σε τραγωδία ».

«Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με τους Σύρους στη Λιβύη, ακόμη και μεταξύ του στρατοπέδου που τους έστειλε για υποστήριξη», πρόσθεσε ο Μπάντι σε ηλεκτρονικά σχόλια στο Al-Monitor.

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, 11:03

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει