Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Τέλος στα λιμνάζοντα επενδυτικά έργα του ΕΣΠΑ»

«Μπαίνει τέλος στα λιμνάζοντα επενδυτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά δεν έχει προχωρήσει το επενδυτικό τους πρόγραμμα», τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, το προσεχές τρίμηνο.

Όπως σημείωσε, έχουν «κατατεθεί στην ΕΕ τα 64 δελτία μεγάλων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ., με τα οποία ενημερώνει η χώρα μας ότι προχωράει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε έργο».

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η «βιομηχανία» των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα τελειώνει οριστικά και ήδη από την αναμόρφωση του συστήματος λειτουργίας του ΕΣΠΑ, εντός του μήνα θα παρουσιαστούν οι επιμέρους δράσεις ενός μεγάλου προγράμματος για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ η σταδιακή αύξηση των κοινοτικών πόρων για την αναγκαία τεχνική υποστήριξη των ελληνικών αρχών.

Από την πορεία του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει επιτάχυνση και συγκεκριμένα:

-Οι νεκρές εντάξεις μειώθηκαν κατά 38% και ανέρχονται σήμερα σε 3,4 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. ευρώ τον Μάιο.

-Οι νεκρές εκχωρήσεις μειώθηκαν κατά 24% (320 εκ. ευρώ) από τον Μάιο μέχρι σήμερα

-Σε 3 μήνες, δηλαδή, απεγκλωβίσαμε πόρους ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα λίμναζαν στα γραφειοκρατικά γρανάζια της ελληνικής διοίκησης

-Οι νέες εντάξεις μεταξύ Α΄ και Β΄ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5%, δηλαδή 1,13 δισ. ευρώ και κατά 12,2%, δηλαδή 2,23 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

-Οι νέες συμβάσεις μεταξύ Α΄ και Β΄ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5%, δηλαδή 532 εκ. ευρώ και κατά 11,8%, δηλαδή 1,28 δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα.

-Η απορρόφηση μεταξύ Α΄ και Β΄ τριμήνου αυξήθηκε κατά 13,6% (683 εκ. ευρώ) και από το τέλος του Α΄ τριμήνου μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 772 εκ. ευρώ, με σχετική αύξηση 15,4% (22,16% από 19,2%).

-Ο ετήσιος στόχος κάλυψης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που απορρέει από το Μνημόνιο για το 2011, το Α΄ τρίμηνο καλύπτονταν κατά 4,3%. Το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε στο 19,5%. Δηλαδή παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 353%. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η αύξηση προήλθε από νέα έργα.

-Θεαματική είναι η πορεία υλοποίησης των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία ενώ στο Α΄ τρίμηνο κάλυπταν μόλις το 4,2% του στόχου απορρόφησης του Μνημονίου, στο Β΄ τρίμηνο κάλυπταν το 20,4%, δηλαδή είχαμε μια αύξηση 386%.

-Τα Περιφερειακά προγράμματα το Α΄τρίμηνο κάλυπταν μόλις το 4,4 % του στόχου απορρόφησης του Μνημονίου, το Β΄τρίμηνο κάλυπταν το 17,3%, δηλαδή αύξηση 293%.

-Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί δεξαμενές ώριμων έργων, περίπου στο 60% των Προγραμμάτων μέχρι σήμερα και θα επεκταθούν σε όλα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία εφαρμογής της Α΄ φάσης του σχεδίου.

-Με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο 95% και με βάση τις πληρωμές που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει, αναμένεται να επιστραφούν στον Προϋπολογισμό αναδρομικά άμεσα 875 εκ. ευρώ, ενώ με βάση τις πληρωμές που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ως το τέλος του 2011 υπολογίζονται άλλα 400 εκ ευρώ. Άρα, έχουμε μια συνολική εξοικονόμηση για το ΠΔΕ, μόνο για το 2011, περίπου 1,275 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός απαντώντας σε δημοσιογράφο για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της απόφασης αποτελεί πλήγμα για την αγορά και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. Σημείωσε δε ότι «τα μέτρα δεν τα παίρνει κάποιος τρίτος αλλά η κυβέρνηση και το ότι είναι επώδυνο το συγκεκριμένο μέτρο το έχει παραδεχθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος».

πηγή: Newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει