Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Ταχεία εξυπηρέτηση» για την κατάθεση δικογράφων

Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ξεκινάει στο Πρωτοδικείο Αθηνών η εφαρμογή του συστήματος της «ταχείας εξυπηρέτησης» (Fast Lane) για την κατάθεση δικογράφων.

Με το Fast Lane, οι δικηγόροι μπορούν να παραδίδουν το δικόγραφο σε ειδικό γραφείο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αριθμό πρωτοκόλλου. Την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα το παραλαμβάνουν, μαζί με τα σχετικά αντίγραφα και τον προσδιορισμό της δικασίμου.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η συχνά πολύωρη, αναμονή για την κατάθεση των δικογράφων, τον προσδιορισμό δικασίμου και την παραλαβή των σχετικών εγγράφων.

Για την περαιτέρω επιτάχυνση της εξυπηρέτησής τους, θα δίνεται η δυνατότητα υποβολής των ονομάτων των διαδίκων στο ειδικό γραφείο με την χρήση usb ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου.

Έτσι, στην περίπτωση υποβολής δικογράφων με μεγάλο αριθμό διαδίκων, εξοικονομείται σημαντικό μέρος του χρόνου που απαιτείται για την καταχώρηση των ονομάτων τους μέσω πληκτρολόγησης.

Ήδη, από τη προηγούμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου άρχισε πιλοτικά η εφαρμογή του μέτρου, υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλα Κανελλόπουλου. Τα πρώτα αποτελέσματα κρίθηκαν ικανοποιητικά καθώς περιορίστηκαν οι «ουρές» που σχηματίζονταν από δικηγόρους έξω από τη γραμματεία Πρωτοδικείου Αθηνών για την κατάθεση των δικογράφων και τον προσδιορισμό δικασίμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει