Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τα σήματα του Βερολίνου για τον ελληνικό τουρισμό

Για σκληρή μάχη προκειμένου να διαφυλάξει τα κεκτημένα από την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων στην αγορά της Γερμανίας προετοιμάζεται ο ελληνικός τουρισμός το 2019.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων και επιχειρηματικών του χώρου ύστερα από τις πρώτες επαφές τους με ομολόγους τους από τη γερμανική αγορά και πληροφορίες που συλλέγουν στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Βερολίνο (6-10 Μαρτίου).

Επιχειρηματίες και παράγοντες του χώρου με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr συγκλίνουν στην εκτίμηση πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία προδιαγράφουν μια χρονιά σταθεροποίησης της τουριστικής κίνησης από Γερμανία προς Ελλάδα στα περυσινά επίπεδα με ισχυρές ενδείξεις ελαφράς υποχώρησης έναντι του 2018. Άπαντες, ωστόσο, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί να προεξοφλήσουν το τελικό τουριστικό «αποτύπωμα» του 2019 καθώς πολλές μεταβλητές ενισχύουν τη ρευστότητα και μπορούν να μεταβάλλουν τα δεδομένα τους επόμενους μήνες.

Το σημείο στο οποίο φαίνεται να καταγράφεται σχεδόν ταύτιση απόψεων είναι η εκτίμηση πως το 2019 θα κριθεί από το μέτωπο των κρατήσεων «τελευταίας στιγμής» (last minute bookings). Αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που υπάρχει σε πολλούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες εξαιτίας των εξελίξεων στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και την αυξημένη ζήτηση για την Τουρκία, την Αίγυπτο και τους άλλους μεσογειακούς προορισμούς της Βόρειας Αφρικής (Τυνησία, Μαρόκο) που πλεονεκτούν προσφέροντας χαμηλότερες τιμές.

Οι απ’ ευθείας online κρατήσεις και ο…καιρός φαίνεται πως θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση της φετινής τουριστικής χρονιάς. Ο…καλός καιρός στη Γερμανία και άλλες αγορές της Βόρειας Ευρώπης δεν ευνοούν τις κρατήσεις, σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, εκτιμούν πως οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στα τέλη της άνοιξης (ιδιαίτερα τον Μάϊο) θα κρίνουν πολλά για τις πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων και τα έσοδα στην υψηλή περίοδο (Ιούλιο-Αύγουστο αλλά και Σεπτέμβριο).

Έμπειροι επιχειρηματίες του χώρου επισημαίνουν, ταυτόχρονα, πως οι εκτιμήσεις των τουρ οπερέϊτορ χάνουν χρόνο με χρόνο το ειδικό τους βάρος καθώς αυξάνεται ραγδαία το ποσοστό των απ’ ευθείας online κρατήσεων. Μια αγορά, εξηγούν, την οποία δεν ελέγχουν και η οποία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Άλλοι παράγοντες του χώρου αποδίδουν, εν μέρει, σε επιλογές τακτικής εκ μέρους των τουρ οπερέιτορ, την υστέρηση που καταγράφεται στο ρυθμό κρατήσεων σε σύγκριση με πέρυσι. Η αυξημένη ζήτηση για Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, αναφέρουν, δίνει την δυνατότητα στους τουρ οπερέιτορ να κάνουν αυτό που δεν μπορούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Όταν η Τουρκία και οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής είχαν κλείσει ως αγορές και η Ισπανία είχε γεμίσει, η Ελλάδα αποτελούσε υπερ-απαραίτητο προορισμό γι’ αυτούς. Γεγονός που τους υποχρέωσε να προσφέρουν και υψηλότερες τιμές στους Έλληνες ξενοδόχους. Τώρα, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η άνοδος Τουρκίας, Αιγύπτου, Τυνησίας, τους δίνει τη δυνατότητα να «φρενάρουν» περαιτέρω αύξηση τιμών στα ελληνικά ξενοδοχεία ή και να πάρουν πίσω μέρος των αυξήσεων που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Προς επιβεβαίωση του τελευταίου αναφέρουν πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι ξενοδόχοι παρατείνουν, ήδη, την περίοδο υψηλών εκπτώσεων της αγοράς προκρατήσεων (εκπτώσεις της τάξης του 25%) προκειμένου να αναθερμάνουν τις κρατήσεις τους.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2019 όλα δείχνουν πως θα αποτελέσουν θερμό «μέτωπο» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες του κλάδου. Κι αυτό καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συρρικνώνεται σταθερά, ενώ η σταθεροποίηση της κίνησης στα περυσινά επίπεδα ή και ελαφρά υποχώρηση, θεωρείται πως θα επιδράσουν αρνητικά στα φετινά έσοδα.

Τη ρευστότητα των εκτιμήσεων για τη χρονιά που διανύουμε ενισχύουν αντικρουόμενες ενδείξεις και από άλλες αγορές πλην Γερμανίας. Έτσι, η μέχρι στιγμής μείωση φαίνεται, σύμφωνα πάντα με επιχειρηματίες του χώρου, να είναι μικρότερη από τη Γερμανία και μεγαλύτερη από αγορές όπως της Πολωνίας η οποία ακολουθούσε σταθερά ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια και είχε εξελιχθεί σε κύρια αγορά. Αλλαγή δεδομένων φέρεται να εμφανίζει και η αγορά της Βρετανίας η οποία ξεκίνησε με θετικό πρόσημο αλλά το τελευταίο διάστημα δείχνει να καταγράφει υστέρηση σε σύγκριση με τους ρυθμούς κρατήσεων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Την ίδια στιγμή πρόσθετες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας διαμορφώνουν ευνοϊκό έδαφος για νέο ρεκόρ Ιταλών επισκεπτών στην Ελλάδα το 2019.

«Σφυγμό» εμφανίζεται να παρουσιάζει, την ίδια στιγμή, και η αγορά της Ρωσίας. Οι σημαντικές αυξήσεις τιμών στης οποίες προχώρησαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι αλλάξαν τα δεδομένα με την Ελλάδα να εμφανίζεται έτοιμη να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν χαρακτηριστικά πως οι κρατήσεις από Ρωσία καταγράφουν άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει