Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τηλεδιάσκεψη αύριο του Eurogroup για τις εγγυήσεις

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το φινλανδικό αίτημα για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκτός από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία με τη Φινλανδία μπορεί να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ανάλογες ανησυχίες εκφράζουν κι άλλοι παράγοντες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή του ομίλου Eurasia, Μουτγιάμπα Ράχμαν, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ.
Σχεδόν απίθανο θεωρεί ο αναλυτής η ευρωζώνη να δεχθεί ειδικές συμφωνίες για εγγυήσεις για τη Φινλανδία και ορισμένες άλλες χώρες , όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία που έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση.

Όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και το ΔΝΤ να ζητήσουν επίσης εγγυήσεις.

Ο κ. Ράχμαν αμφισβητεί την υποχώρηση της Φιλανδίας, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έπρεπε να πληρώσει ο πρωθυπουργός της νεοσύστατης κυβέρνησης της χώρας.
Σημαντικούς κινδύνους θεωρεί η χρηματοπιστωτική εταιρία Barclays Capital ότι ενέχει το θέμα των εγγυήσεων, αφού, όπως εκτιμά, θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

Η Barclays Capital τονίζει ότι η επιμονή της Φινλανδίας σε εγγυήσεις περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία της συμφωνίας για την Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πολιτικών διενέξεων.

Από την πλευρά της η χρηματοπιστωτική εταιρεία Capital Economics, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, δεν βλέπει σοβαρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας το ερχόμενο φθινόπωρο είναι διασφαλισμένη από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ. Ο οίκος εκφράζει ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μπορεί να ανοίξει ξανά η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας, καθώς θεωρεί ότι δεν εξελίσσεται καλά και το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, 29 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στην ευρωζώνη.

Στη συνεδρίαση το «παρών» θα δώσουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υπουθέσεων, Όλι Ρεν και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin Πολωνός υπουργός οικονομικών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει