Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με Σόιμπλε-Μπαρουάν

«Δράση» ανέλαβε η τρόικα

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Φ. Μπαρουάν.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η εκταμίευση της έκτης δόσης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και η προώθηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχήμα βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI), στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «ανέλαβαν δράση» στην ελληνική οικονομία, μετά την αναχώρηση από την Αθήνα των επικεφαλής των ελεγκτών.

Τα εν λόγω κλιμάκια «εγκαταστάθηκαν» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου εξετάζουν τόσο τις αποκλίσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό, όσο και την εξειδίκευση των μέτρων του προϋπολογισμού 2012.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επιστρέψουν στην Ελλάδα εντός του Δεκεμβρίου, με τον έλεγχό τους στην ελληνική οικονομία να έχει διττό στόχο:

– Την αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στις εκθέσεις που θα παραδώσουν τα τεχνικά κλιμάκια

– Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ. Εάν οι διαδικασίες προχωρήσουν εγκαίρως, τότε η χώρα θα λάβει από τον νέο μηχανισμό την 1η δόση, 80 δισ. ευρώ, μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει