Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Την ημέρα της έκρηξης θα κατέστρεφαν τα κιβώτια

Στις 11 Ιουλίου, ημέρα της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, θα καταστρεφόταν η πυρίτιδα, που υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια από τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, υποστήριξε στην Ερευνητική Επιτροπή ο Παναγιώτης Στυλιανίδης, προϊστάμενος του τομέα έργων του υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αυτή ήταν η τελική απόφαση, που ελήφθη σε σύσκεψη στις 8 Ιουλίου. Υποστήριξε ότι από τις επιστολές του υπουργού Άμυνας κατά την επίμαχη περίοδο, Κώστα Παπακώστα, προκύπτει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από την αρχή της διαδικασίας κατάσχεσης του πλοίου με το φονικό φορτίο, αλλά και για την επιλογή της ναυτικής βάσης στο Μαρί για την “προσωρινή” τοποθέτησή του, ήταν ενήμερος».

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης πως ο επικεφαλής της διεύθυνσης Υλικού Πολέμου την περίοδο εκείνη, Γιώργος Γεωργιάδης, ήταν αυτός που πρότεινε τρεις υποψήφιους χώρους τοποθέτησης του φορτίου, ωστόσο την τελική απόφαση, που ήταν το Μαρί, την κατονόμασε ο υπουργός Άμυνας.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε καμία σύσκεψη και σε καμία επιστολή δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους επιλέγηκε το Μαρί. «Απλώς», είπε, «δόθηκαν οδηγίες από τον υπουργό Άμυνας».

Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος κατά τον κ. Πολυβίου, τήρησε από την αρχή της όλης υπόθεσης με το φορτίο το 2009 μια «σοβαρή και υπεύθυνη στάση», ανέφερε ότι μετά από την επιστολή που του έστειλε στις 28 Μαΐου 2009 ο τέως αρχηγός ΓΕΕΦ, Πέτρος Τσαλικίδης, μιλώντας για κινδύνους αλλοίωσης και αυτοανάφλεξης από την υπαίθρια αποθήκευση ή εναπόθεση του φορτίου, έστειλε επιστολές προς το υπουργείο Εξωτερικών και ζητούσε οδηγίες για τη διαχείριση του ζητήματος. Η απάντηση είναι οι γνωστές αναφορές του ΥΠΕΞ ότι δηλαδή «εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι φύλαξης του φορτίου στη συγκεκριμένη περιοχή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει