Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Την Τρίτη πιάνουν δουλειά οι σοφοί του Ναπολιτάνο

Την Τρίτη πρόκειται να αρχίσουν το έργο τους οι δέκα εμπειρογνώμονες που επέλεξε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να απαρτίσουν τις δύο «επιτροπές σοφών» που θα κληθούν να προχωρήσουν σε διαμόρφωση προγραμματικών προτάσεων σε επίπεδο οικονομικής, θεσμικής, ευρωπαϊκής και κοινωνικής πολιτικής.

Στα μέλη των επιτροπών αυτών συμπεριλαμβάνονται ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, ο συνταγματολόγος Βαλέριο Ονίντα, τρία κομματικά στελέχη από τον κεντροδεξιό, τον κεντρώο και τον κεντροαριστερό χώρο, ο πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιταλίας (ISTAT) Eνρίκο Τζοβανίνι, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιταλίας Σαλβατόρε Ρόσι και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μόντι, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

«Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους μπορεί να φανεί χρήσιμο και στον διάδοχό μου» δήλωσε ο Ναπολιτάνο.

Ωστόσο, μολονότι αρχικά η πρόταση του Ιταλού προέδρου αποτιμήθηκε θετικά, τώρα άρχισε να διαφαίνεται κάποιος σκεπτικισμός.

«Η λύση των δύο επιτροπών σοφών μπορεί και να είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι σε θέση σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το κοινοβούλιο, που αποτελεί τον χώρο όπου λαμβάνονται οι όποιες συγκεκριμένες αποφάσεις» δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ντάριο Φραντσεσκίνι, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Rai Tre.

Το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από την όλη πρωτοβουλία. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να δώσει μια αναβολή στο όλο πρόβλημα, αλλά δεν νομίζω ότι η πρωτοβουλία του θα αλλάξει τους γενικότερους όρους του προβλήματος» ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα. «Υπάρχει και ένα άλλο, ουσιαστικό πρόβλημα: η κυβέρνηση Μόντι μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να μπορεί να παρατείνει το έργο της» πρόσθεσε ο Μπρουνέττα.

Ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο του PdL κάλεσε «να έχει ολοκληρωθεί το έργο των σοφών που επέλεξε ο Ναπολιτάνο το πολύ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες».

«Η χώρα έχει ανάγκη ένα κοινοβούλιο που να αναλάβει όλα του τα καθήκοντα με τη σύσταση των επιτροπών του. Δεν χρειαζόμαστε υποτιθέμενους διαπραγματευτές ούτε και οικιακούς βοηθούς της Δημοκρατίας» έγραψε ο Μπέπε Γκρίλο στο Διαδίκτυο.

Πηγή – Ζougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει