Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τη Δευτέρα η ανακοίνωση των βάσεων

Το Υπουργείο Παιδείας θα είναι έτοιμο την Κυριακή το βράδυ, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των βαθμών, ώστε τη Δευτέρα να ανακοινωθούν οι βάσεις.

Η φετινή καθυστέρηση στην ανακοίνωση δεν οφείλεται τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο στα Υπουργεία Άμυνας και κυρίως Προστασίας του Πολίτη, τα οποία καθυστέρησαν να ανακοινώσουν τις απαραίτητες προκηρύξεις.

Τα νέα δεδομένα που έχουν εισαχθεί φέτος, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των μετεγγραφών, δημιουργούν και νέες συνθήκες.

Όπως επισημαίνουν πολλοί εκπαιδευτικοί, θα δούμε φέτος στις βαθμολογικές βάσεις υποχώρηση των επιπέδων στα παιδαγωγικά τμήματα.

Η μείωση των διορισμών των εκπαιδευτικών και γενικότερα ο περιορισμός των θέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες είναι από τα βασικά στοιχεία που έκαναν τους υποψηφίους να στρέφουν την πλάτη σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι τα παιδαγωγικά τμήματα.

Εξαίρεση, όμως, σ’ αυτόν τον κανόνα φαίνεται να αποτελούν στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση, καθώς αυτές οδηγούν κατευθείαν σε απασχόληση.

Πτώσεις αναμένονται και σε περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα οι νομικές, ενώ η πτώση στα παιδαγωγικά τμήματα, κυρίως στην περιφέρεια, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.

Στο δεύτερο και τέταρτο επιστημονικό πεδίο, οι μεγαλύτερες πτώσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινούν από 700 μόρια και στα περιφερειακά θα ξεπερνούν τα 1.300.

Όπως φαίνεται, οι μεγάλες πτώσεις των βάσεων θα σημειωθούν στο πέμπτο πεδίο των οικονομικών σχολών, που στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ξεπερνούν τα 300 μόρια και στην περιφέρεια, ενδεχομένως, θα υπάρξουν τμήματα με πτώση πάνω από 1.000 μόρια.

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί, πάντως, εκτιμούν ότι ανόδους θα έχουμε σε σχολές μεσαίας ζήτησης και σε ορισμένες ξένες φιλολογίες, αλλά θα είναι μικρού εύρους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει