Τι εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών

Σενάριο για ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία ως τα μοναδικά κριτήρια

Νέο σύστημα διορισμών επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας ενόψει των 2.500 περίπου προσλήψεων που θα πραγματοποιηθούν στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης. Ήδη συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας σε συνάντηση που είχαν με την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών περιέγραψαν ως μεταβατικό σύστημα διορισμών για το επόμενο σχολικό έτος ένα σύστημα που θα βασίζεται αφενός στην επιτυχία μόνο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 και στην προϋπηρεσία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του news.gr το παραπάνω αποτελεί ένα ισχυρό σενάριο για το σύστημα των νέων διορισμών. Στον «καθαρό» βαθμό του ΑΣΕΠ του 2008 – χωρίς δηλαδή τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας κ.α – να προσμετρηθούν και τα μόρια της προϋπηρεσίας τα οποία θα έχουν αυξημένη βαρύτητα συγκριτικά με τον νόμο 3848, που το μέγιστο των μορίων της προϋπηρεσίας ήταν 16,8 μόρια για 60 μήνες και άνω.

Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η βαρύτητα της προϋπηρεσίας, όμως όπως όλα δείχνουν θα είναι αναβαθμισμένη, ενδεχομένως να υπολογίζεται με ενιαίο συντελεστή, ωστόσο τα μόρια της προϋπηρεσίας δεν πρόκειται να φθάσουν σε βαρύτητα τα μόρια του γραπτού διαγωνισμού.

Γραπτός βαθμός και προϋπηρεσία, σύμφωνα με το πιο πάνω σενάριο θα είναι τα μοναδικά κριτήρια για διορισμό και δεν θα προσμετρούνται μόρια από ακαδημαϊκά (βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακά κλπ) και κοινωνικά κριτήρια.

Σημειώνουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι νέες ρυθμίσεις για τους διορισμούς και το μεταβατικό, όπως αναφέρεται, σύστημα να εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας και ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη πέρα από το 60-40 που ήταν και η θέση του Συλλόγου είχε προτείνει, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ένα σύστημα διορισμού στηριγμένο στην επιτυχία του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σε συνδυασμό με τα μόρια της προϋπηρεσίας που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Ο Σύλλογος είχε ζητήσει να μην προσμετρούνται ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια για το διορισμό των εκπαιδευτικών παρά μόνο για την τοποθέτηση στα σχολεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει