Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τι ζητούν οι Ρώσοι για να βοηθήσουν την Κύπρο

Αρνητική ήταν η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, για παραχώρηση νέου δανείου, με στόχο την αποφυγή χρεοκοπίας της Κύπρου, μετά την αρνητική απάντηση της Βουλής στην πρόταση του Eurogroup.

Μάλιστα ο κ. Σαρρής σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε συμφωνία στο αίτημα νέου δανείου λέγοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Τι ζητούν όμως οι Ρώσοι για να βοηθήσουν την Κύπρο; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρωσία φαίνεται πως θέλει παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

Εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, οι Ρώσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Κύπρου. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ρωσία βάζει ως όρο για οικονομική βοήθεια, 20% στη διαχείρισή του.

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες φήμες θέλουν τη Ρωσία να ζητά να γίνεται και ανεφοδιασμός των ρωσικών πολεμικών πλοίων από το Μαρί και των πολεμικών της αεροπλάνων από το αεροδρόμιο της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου», ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Russia Today, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει διατάξει την παρουσία μόνιμου στόλου έξω από την Κύπρο!

Ανάλογο σενάριο σχετικά με τις απαιτήσεις των Ρώσων μας «αποκάλυψε» μέσω Twitter ο Nουριέλ Ρουμπινί, λέγοντας ότι εκτός από πρόσβαση στο φυσικό αέριο επιθυμεί να δημιουργήσει και μια στρατιωτική ναυτική βάση στο νησί.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας σκοπεύει να συνδυάσει την βοήθεια στην Κύπρο με την αποκάλυψη εκ μέρους των κυπριακών αρχών, των στοιχείων των ιδιοκτητών ρωσικών εταιρειών, που ιδρύθηκαν στο νησί.

Ο Ρώσος βουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Δούμα, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ σε συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα εξήγησε ότι οι σχετικές αποφάσεις με τη χορήγηση δανείου λαμβάνονται από το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η υπόθεση πάει στην Κρατική Δούμα, η οποία αποφασίζει αν θα τις επικυρώσει ή όχι.

Νωρίτερα την τετάρτη, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου σε Ρώσους επενδυτές.

Ωστόσο, η Λαϊκή Τράπεζα διέψευσε μέσα από ανακοίνωσή της τα περί πώλησής της.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συναντήσει, τουλάχιστον σήμερα, τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή, ωστόσο δεν αποκλείεται η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί αύριο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή – Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει