Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα δάνεια στις κυπριακές τράπεζες

Ραγδαίες εξελίξεις προκύπτουν μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου, την οποία πάντως η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, διαψεύδει, κάνοντας λόγο για αναδιάρθρωση.

Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Τράπεζα υπογραμμίζει ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ.

Τι σημαίνουν στην πράξη, για τους πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας, οι νέες εξελίξεις; Κατ’ αρχήν, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τα υποκαταστήματα της Λαϊκής (CPB Bank) στην Ελλάδα θα περάσουν στα χέρια μίας εκ των συστημικων τραπεζών. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και σε περίπτωση «λουκέτου» στην Ελληνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει:

1) Για τις καταθέσεις: Διασφαλίζονται από το πρώτο ευρώ και δεν θα υποστούν κανένα κούρεμα. Αυτό αφορά απλές καταθέσεις και προθεσμιακές των φυσικών προσώπων, όπως επίσης και καταθέσεις των επιχειρήσεων.

2) Για τα δάνεια: Τα χαρτοφυλάκια των δανείων μεταφέρονται αυτομάτως στη νέα τράπεζα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει κανονικά τη δόση του.

Κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν λογαριασμούς στις κυπριακές τράπεζες, καθώς τα ΑΤΜ τροφοδοτούνται κανονικά.

Ο κάθε πολίτης, ανάλογα με το υπόλοιπο και το όριό του, μπορεί να «τραβήξει» έως και 2.000 ευρώ ημερησίως.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η απόφαση των ελληνικών τραπεζών να μην εξοφλούν επιταγές των κυπριακών τραπεζών που κατέχουν οι Έλληνες πολίτες στα χέρια τους.

Όσοι έχουν αυτές τις επιταγές, απλά τις προσκομίζουν στις ελληνικές τράπεζες και οι υπάλληλοι τις παίρνουν στα χέρια τους, βάζοντας τις σε ένα συρτάρι, χωρίς όμως να τις εξοφλούν.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό τους κατόχους των επιταγών, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν άμεσες υποχρεώσεις τους.

Την ίδια ώρα, σχέδιο νόμου, το οποίο θα προβλέπει το αυτόματο πέρασμα των κυπριακών υποκαταστημάτων στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε απευθείας σε ελληνικές τράπεζες οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος καταρτίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς θέλει να διασφαλίσει την παρουσία των κυπριακών τραπεζών, όπως επίσης και τις καταθέσεις των αποταμιευτών.

Όσον αφορά στο ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών:

– Η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν τα υποκαταστήματα της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής.
– Η Εθνική ενδιαφέρεται μόνο για τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου.

Αρχικά πάντως, εκτιμάται ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα περάσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πηγή – Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει