Τουλάχιστον 21 νεκροί στη Γερμανία από τις πλημμύρεςΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021, 14:04

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν πεθάνει δεκάδες αγνοούνται ή βρίσκονται σε στέγες σπιτιών περιμένοντας να διασωθούν, μετά από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που σάρωσαν τα δυτικά κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Ρηνανίας – Παλατινάτου.

Στην περιφέρεια Σούλντ του Παλατινάτου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναζητούν περίπου 70 πολίτες που αγνοούνται μετά την κατάρρευσης έξι κατοικιών. Ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους οκτώ. «Υπάρχουν νεκροί, υπάρχουν αγνοούμενοι και υπάρχουν πολλοί που κινδυνεύουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας – Παλατινάτου, Μάλου Ντράιερ. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Είναι συντριπτική» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντζ είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι «απροσδιόριστος αριθμός πολιτών βρίσκονται σε οροφές και πρέπει να διασωθούν. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της πυροσβεστικής και σωστικά συνεργεία».

Η πλήρης έκταση των ζημιών είναι αδύνατον να προσδιοριστεί καθώς πολλά χωριά είναι αποκομμένα εξ’ αιτίας κατολισθήσεων και πλημμυρών που έχουν κάνει τους δρόμους απροσπέλαστους. Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν αυτοκίνητα που επιπλέουν στους πλημμυρισμένους δρόμους και σπίτια που έχουν καταρρεύσει.

Στη γειτονική Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανόμενων δύο πυροσβεστών που πνίγηκαν την ώρα εν ώρα καθήκοντος. Ο ένας πέθανε όταν έχασε την ισορροπία του και παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Στην Κολωνία και στο Σόλινγκεν τρεις πολίτες παγιδεύτηκαν σε υπόγεια που πλημμύρησαν και έχασαν τη ζωή τους. Νοσοκομείο του Λεβερκούζεν στο οποίο νοσηλεύονταν 468 ασθενείς εκκενώθηκε μετά από διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε όταν υπερχείλισε ο ποταμός Ντουν. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του δικτύου ηλεκτροδότησης Westnetz, 200.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα στα δύο κρατίδια. Ακόμα και ο στρατός επιστρατεύτηκε στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία για να βοηθήσει τους πολίτες.

Η πλημμύρα του αιώνα στη Γερμανία προκλήθηκε από ένα βαρομετρικό χαμηλό που κινήθηκε πολύ αργά και έδωσε 148 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε 48 ώρες, ενώ ο μέσος όρος είναι περίπου 80 λίτρα για όλο τον Ιούλιο. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας είχε εκδόσει δελτίο πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων από την Τετάρτη.

Στην πόλη Χέιγκεν των 180.000 κατοίκων που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκκενώθηκε ένας οίκος ευγηρίας, ενώ εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης κάλεσαν τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψώματα.

 

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021, 14:05Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει