Τουρκικά πυρά χτύπησαν φυλάκιο των ΗΠΑ στη ΣυρίαΑμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα (οι αμερικανοί στρατιωτικοί) να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες. «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Δεν ανοίξαμε πυρ σε αμερικανικές δυνάμεις λέει η Τουρκία

«Σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν άνοιξε πυρ εναντίον φυλακίου των ΗΠΑ», υποστήριξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. «Είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα προτού ανοίξουμε πυρ προκειμένου να αποτραπεί όποια βλάβη στην αμερικανική βάση. Ως πρόληψη, παύσαμε πυρ μόλις λάβαμε πληροφορίες από τις ΗΠΑ. Απορρίπτουμε σθεναρά τον ισχυρισμό ότι έπεσαν πυρ εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ ή του συνασπισμού», επέμεινε το τουρκικό υπουργείο αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

Ερντογάν: Δεν σταματά η επιχείρηση στη Συρία

Την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία δεν πρόκειται να σταματήσει, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες.

«Τώρα, απειλές έρχονται από αριστερά και δεξιά και μας λένε να σταματήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις κάνουν αεροπορικές επιδρομές και χτυπήματα και πυροβολικό. Την ίδια ώρα, ήδη περισσότεροι από 100.000 είναι οι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες, «πολύ σημαντικές», κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της επιχείρησης στη Συρία. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για να ετοιμαστούν αυτές οι κυρώσεις που «μπορούν να εξουδετερώσουν την τουρκική οικονομία αν καταστεί αναγκαίο».

Η προειδοποίηση αυτή όμως δεν φαίνεται να πτοεί την Άγκυρα. «Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα δώσουμε ισχυρή απάντηση σε οποιοδήποτε βήμα», ήταν η απάντηση του Χαμί Ακσόι, εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ερώτηση για πιθανές αμερικανικές κυρώσεις λόγω της επιχείρησης στη Συρία.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει