Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

“Το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί”

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, σε βάρος του οποίου η Βουλή άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) για την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων.

Όπως είναι γνωστό η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και είχε οριστεί ως αρεοπαγίτης- ανακριτής ο κ. Βασίλης Λαμπρόπουλος. Ωστόσο, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός διαφώνησε ώς προς τη διενέργεια κύριας ανάκρισης για την υπόθεση.

Έχει τη γνώμη ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει πλέον παραγραφεί, καθώς από τον χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης έχουν περάσει περισσότερες από δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι χωρίς να κινηθεί σε βάρος του πρώην υπουργού ποινική δίωξη.

Έτσι, εκ του νόμου συμπληρώνεται ο χρόνος αποσβεστικής προθεσμίας του συγκεκριμένου αδικήματος και άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο ίδιος δικαστικός λειτουργός διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει για αυτό να επιληφθεί η τακτική δικαιοσύνη.

Τον τελικό λόγο έχει ο εισαγγελέας Γ. Μαύρος και το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη Ν. Λεοντή θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του πρώην υπουργού.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η θέση του αρεοπαγίτη- ανακριτή, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ,όπως στην περίπτωση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη (σ.σ. κατηγορείται για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemenς) θα ασκηθεί και σε βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου ποινική δίωξη για το κακούργημα που αφορά σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει