Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στα πανεπιστήμιαΤο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ζήτησε χθες Τετάρτη την αναστολή των αστυνομικών επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εκλογή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου στην προεδρία της χώρας.

Οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτίμησαν ότι αυτές οι επεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας στους χώρους πανεπιστημίων επηρεάζουν την ελευθερία λόγου και σκέψης.

Η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο σε μια περίοδο έντασης, λίγο πριν την ορκωμοσία την 1η Ιανουαρίου του Μπολσονάρου στην προεδρία της Βραζιλίας, ενός πρώην στρατιωτικού, νοσταλγού της δικτατορία (1964-1985), ο οποίος δεν κρύβει το μίσος του για την αριστερά και έχει εκφραστεί προσβλητικά εναντίον των μειονοτήτων.

«Δεν υπάρχει δημοκρατικό δίκαιο χωρίς σεβασμό στις ελευθερίες (…) Η μόνη νόμιμη δύναμη που μπορεί να εισέρχεται στα πανεπιστήμια είναι αυτή των ελεύθερων και πλουραλιστικών ιδεών. Οποιοιδήποτε άλλη ισοδυναμεί με τυραννία», απεφάνθη η δικαστής Κάρμεν Λουτσία Αντούνες, εισηγήτρια της απόφασης, την οποία στήριξαν ομόφωνα οι οκτώ υπόλοιποι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μία ημέρα πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία αστυνομικοί είχαν εισβάλει σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή συνεδρίων για τη δημοκρατία και να κατεβάσουν «αντιφασιστικές» αφίσες.

Οι αστυνομικοί αυτοί έδρασαν έπειτα από απόφαση των εκλογοδικείων, τα οποία εκτίμησαν ότι οι δραστηριότητες αυτές ισοδυναμούσαν με παράνομη προπαγάνδα κατά του Μπολσονάρου. Οι φοιτητές και οι καθηγητές κατήγγειλαν τις επεμβάσεις ως λογοκρισία.

Ήδη από το Σάββατο η Κάρμεν Λουσία Αντούνες είχε ζητήσει την αναστολή των επιχειρήσεων αυτών προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη σκέψη.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018, 10:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει