Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Το βράδυ της Κυριακής η συνεδρίαση του Eurogroup

Πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία για το «κούρεμα» της Τράπεζας Κύπρου

Tην Κυριακή το απόγευμα στις 19.00 θα διεξαχθεί τελικά οι σύνοδος του Eurogroup, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλούμ, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχαν σκέψεις αναβολής για τη Δευτέρα.

Έγκυρη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε, ότι πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία και για το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου και η έγκριση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, που θα επαναληφθούν το απόγευμα, προβλέπεται ότι θα είναι μακρές.

Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.

Πηγή – Νewsbeast.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει