Το Εκουαδόρ έστειλε στις ΗΠΑ τα υπάρχοντα του ΑσάντζΤο Εκουαδόρ έχει παραδώσει στις ΗΠΑ τα κυριότερα υπάρχοντα του συνιδρυτή της WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάντζ, που παρέμεναν στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ José Valencia ενέκρινε την κατάσχεση του εξοπλισμού αυτού.

Το υλικό περιλαμβάνει χειρόγραφα, νομικά έγγραφα, ιατρικά αρχεία και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ο δικηγόρος του Ασάντζ είπε ότι η κίνηση ήταν «εντελώς άνευ προηγουμένου στην ιστορία του ασύλου».

«Το Εκουαδόρ διαπράττει κατάφωρη παραβίαση των πλέον βασικών κανόνων του θεσμού του ασύλου, παραδίδοντας αδιακρίτως όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Ασάντζ στη χώρα από την οποία καταζητείται», πρόσθεσε ο δικηγόρος Aitor Martinez.

Ο κ. Βαλένθια δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση να παραδοθούν τα αντικείμενα στις αρχές των ΗΠΑ εληφθη από το γραφείο του εισαγγελέα. Η αρχισυντάκτης της Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, δήλωσε ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το Εκουαδόρ είχε «παραποιήσει» τα αντικείμενα που είχε στείλει στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουνν την έκδοση του Assange από το Ηνωμένο Βασίλειο για τον υποτιθέμενο ρόλο του στην δημοσιοποίηση απόρρητου στρατιωτικού και διπλωματικού υλικού από το Wikileaks το 2010.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019, 12:46

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει