Το εμβόλιο της AstraZeneca δείχνει μεγάλη αποτελεσματικότητα
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021, 12:40

Το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γαλλικού προγράμματος εμβολιασμού Αλέν Φισέρ, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας στη χρήση του εμβολίου αυτού, η οποία ανεστάλη σε κάποιες χώρες.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Radio Classique, ο Φισέρ χαιρέτισε επίσης την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα είναι διαθέσιμο στη Γαλλία πριν από τον επόμενο μήνα.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι καθυστερεί τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει σήμερα ξεκινώντας από τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού της και των μελών του υπουργικού συμβουλίου, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας έπειτα από πληροφορίες για εμφάνιση θρόμβων αίματος σε κάποιους που είχαν εμβολιαστεί στην Ευρώπη.

Η ασιατική χώρα είναι η πρώτη εκτός Ευρώπης που αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου αυτού, την ώρα που διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες και το Μεξικό, δήλωσαν ότι προχωρούν κανονικά όσον αφορά τη χορήγησή του.

Σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, ο Πράσιτ Ουατανάπα, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου Σιρίρατζ, επιβεβαίωσε ότι η διάθεση του εμβολίου αυτού θα καθυστερήσει μετά την αναστολή των εμβολιασμών με χρήση του εν λόγω εμβολίου στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

«Το (εμβόλιο της) AstraZeneca παραμένει ένα καλό εμβόλιο, αλλά με αυτό που συνέβη (…) το υπουργείο Υγείας στηριζόμενο σε αυτήν τη σύσταση θα ήθελε να αναβάλει τη χρήση του για λίγο», δήλωσε ο Κιατίφουμ Ουόνγκτζιτ, ο οποίος είναι μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Υγείας.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα στα δεδομένα ασφαλείας σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αρχεία, ακόμη και κατά την εξέταση υποομάδων με βάση την ηλικία, το φύλο, την παρτίδα παραγωγής ή τη χώρα χρήσης.

Περισσότερες από 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αυτού έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, ανακοίνωσε παράλληλα την Πέμπτη το βράδυ ο Καναδάς, μετά την προσωρινή αναστολή της χρήσης του από κάποιες χώρες εν μέσω πληροφοριών για εμφάνιση θρόμβων αίματος σε κάποιους που είχαν λάβει το εμβόλιο και σημείωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτά τα περιστατικά».

«Μέχρι σήμερα κανένα ανεπιθύμητο περιστατικό που να σχετίζεται με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca (…) δεν έχει αναφερθεί στην υπηρεσία Υγείας Καναδά, ούτε στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά», αναφέρει το καναδικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Η Αυστραλία επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη διάθεση του εν λόγω εμβολίου καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να το συσχετίζουν με την εμφάνιση θρόμβων αίματος. «Προχωρούμε με το εμβόλιο, συνεχίζουμε τη διάθεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικλ Μακόρμακ σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη, ενώ ο αρχίατρος της Αυστραλίας Πολ Κέλι σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο αυτό προκάλεσε την εμφάνιση θρόμβων αίματος.

Τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν οι Φιλιππίνες, όπως και το Μεξικό.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει