Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητεί από την Άγκυρα την αποφυλάκιση του Καβαλά


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, 12:43

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ζήτησε σήμερα από την Άγκυρα την «άμεση απελευθέρωση» του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια στη φυλακή και έχει γίνει σύμβολο της ενορχηστρωμένης καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία.

«Το Δικαστήριο εκτιμά πως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βάλει ένα τέλος στην κράτηση του ενάγοντος και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωσή του» ανέφερε το ΕΔΑΔ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλοντας τη βούληση «να φιμωθεί ο κ. Καβαλά και μαζί του όλοι οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Το δικαστήριο υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι ο Καβαλά έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και πως η κράτησή του επιβλήθηκε «για άλλους λόγους».

Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες ότι οργάνωσε και χρηματοδότησε τις γιγάντιες πανεθνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2013 εναντίον του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες και, αν καταδικασθεί, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Συνελήφθη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικοί διωγμοί στην κοινωνία των πολιτών της Τουρκίας, και κατηγορείται μαζί με άλλα 15 πρόσωπα.

Στην απόφασή του το ΕΔΑΔ επισημαίνει σειρά παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως παραβιάσεις του «δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια» ή του δικαιώματος «να εκδίδεται απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα περί της νομιμότητας της κράτησης ενός προσώπου».

Ο Οσμάν Καβαλά, υπενθυμίζει το δικαστήριο, είναι «ένας επιχειρηματίας που έχει συμβάλει στη δημιουργία πολυάριθμων μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται για την προώθηση ή την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Στις 8 Οκτωβρίου, η τουρκική Δικαιοσύνη παρέτεινε την προφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά αναβάλλοντας τη δίκη του για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξης «Υπερασπιζόμαστε το Γκεζί».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, 12:48

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει