Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε τον δεύτερο Αμερικανό όμηρο που κρατούσε αιχμάλωτο

Η ακραία τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την εκτέλεση, δια αποκεφαλισμού, του Στίβεν Σότλοφ, του δεύτερου Αμερικανού ομήρου που κρατούσε, σύμφωνα με μια οργάνωση που παρακολουθεί τους ιστοτόπους που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές για να αναρτούν τις ανακοινώσεις τους.

Στο βίντεο αυτό οι τζιχαντιστές προειδοποιούν τις κυβερνήσεις να μην ακολουθήσουν «τη σατανική συμμαχία της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Ένας μασκοφόρος άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο και μιλάει με αγγλική προφορά, απειλεί ότι την τύχη του Σότλοφ θα έχει και ένας Βρετανός όμηρος, ο Ντέιβιντ Κόθορν Χέινς, και προειδοποιεί τις κυβερνήσεις των χωρών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ «να υπαναχωρήσουν από τη σατανική συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Σότλοφ, 31 ετών, απήχθη στο Χαλέπι της Συρίας τον Αύγουστο του 2013. Στις 27 Αυγούστου η μητέρα του, η Σίρλεϊ, απηύθυνε έκκληση στον Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, τον αυτοανακηρυγμένο «χαλίφη» της οργάνωσης, ζητώντας του να λυπηθεί τον γιο της και να τον αφήσει ελεύθερο.

Στο βίντεο, που τιτλοφορείται «Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική» διακρίνεται ο δημοσιογράφος, που φοράει πορτοκαλί στολή, γονατισμένος δίπλα σε έναν μασκοφόρο οπλισμένο με μαχαίρι.

Ο ένοπλος καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και κατόπιν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Σότλοφ. Στη συνέχει παρουσιάζει τον Βρετανό όμηρο και απειλεί ότι θα τον σκοτώσει και αυτόν.

«Επανέρχομαι, Ομπάμα και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος», δηλώνει ο μαυροντυμένος εκτελεστής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει προς το παρόν την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «εάν υπάρχει ένα τέτοιο βίντεο» θα αναλυθεί πολύ προσεκτικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσεύχεται για τον Σότλοφ και την οικογένειά του.

Στις 19 Αυγούστου το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ ανακοινώνοντας ότι η εκτέλεσή του έγινε σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών μαχητών στο Ιράκ.

Ο Σότλοφ ήταν έμπειρος δημοσιογράφος και έκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, την οποία γνώριζε πολύ καλά. Είχε εργαστεί μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εβδομαδιαία εφημερίδα Christian Science Monitor, το Foreign Policy και, πιο πρόσφατα, για το World Affairs.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει