Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Το Ισραήλ κατά της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Απειλεί με ακύρωση όλων των συμφωνιών

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν προειδοποίησε ότι η υποβολή αιτήματος ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ θα σήμαινε και την ακύρωση εκ μέρους του Ισραήλ όλων των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί με τους Παλαιστίνιους.

«Εάν οι Παλαιστίνιοι λάβουν μία τέτοια μονομερή απόφαση, αυτό σημαίνει ότι θα ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες, το Ισραήλ θα απελευθερωθεί από το σύνολο των δεσμεύσεών του και ότι οι Παλαιστίνιοι θα φέρουν ακέραια την ευθύνη», δήλωσε ο Ντάνι Αγιαλόν στο ισραηλινό ραδιόφωνο, αρνούμενος να δώσει πληροφορίες για τα μέτρα αντιποίνων που υπολογίζει να λάβει το Ισραήλ. «Προς το παρόν προτιμούμε να μην δώσουμε λεπτομέρειες ως προς την απόφασή μας», είπε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους με βάση το συνοριακό καθεστώς προ του 1967, όπως ζητεί η Παλαιστινιακή Αρχή.

Προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους για τις «σκληρές και σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί σημαίνει το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ».

Καθώς πλησιάζει η 23η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς για την υποβολή της αίτησης στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και δεδομένης της αντίθεσης του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ στην κίνηση αυτή, εντείνεται η διπλωματική δραστηριότητα στον άξονα Ισραήλ – Παλαιστίνη.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία συναντήθηκε ήδη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της στην περιοχή.

Οι απεσταλμένοι της Ουάσινγκτον στην περιοχή Ντέιβιντ Χέιλ και Ντένις Ρος, που βρίσκονται επίσης στην περιοχή, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επαφές τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει