Το Κόσοβο θα άρει του δασμούς για τα σερβικά εμπορεύματα στις 15 Μαρτίου


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, 06:26

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ανήγγειλε την άρση των δασμών ύψους 100% για τα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη που επέβαλε τον Νοέμβριο του 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι.

Ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα αρθούν στις 15 Μαρτίου και θα υπάρξει μία περίοδος 90 ημερών κατά την οποία, αν διαπιστωθεί ότι η Σερβία συνεχίζει την αρνητική εκστρατεία κατά του Κοσόβου στο εξωτερικό οι δασμοί θα επανέλθουν.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου προειδοποίησε το Βελιγράδι ότι εάν δεν υπάρξει αμοιβαία ανταπόκριση και συνεχίσει το σερβικό ΥΠΕΞ τις διπλωματικές προσπάθειες για ανάκληση της αναγνώρισης του Κοσόβου από κάποιες χώρες τότε θα ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα απ ότι είναι οι δασμοί. Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση για άρση των δασμών ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις από το εξωτερικό και τόνισε ότι «πρόκειται για πράξη καλής θέλησης στις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων με την Σερβία».

Στην απόφαση Κούρτι έντονα αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι ο οποίος είχε επιβάλει τους δασμούς. «Απόψε ο Άλμπιν ο απατεώνας συνθηκολόγησε και παραδόθηκε στη Σερβία. Με την απόφαση αυτή έγινε η αρχή για την επιστροφή της Σερβίας και της Ρωσίας στο Κόσοβο» έγραψε σε ανάρτηση του στο facebook ο Χαραντινάι.

Η Σερβία από την επιβολή των δασμών είχε ετησίως απώλειες ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Εξαιτίας των δασμών έπεσαν σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας για την ομαλοποίηση των σχέσεων που ξεκίνησαν το 2012 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σερβία έθετε ως όρο την άρση των δασμών για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ίδιο αίτημα θέτουν εδώ και μήνες οι ΗΠΑ και η Ε.Ε..


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, 06:29

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει