Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Το Λονδίνο «καίει» τις αγορές

«London’s Burning» («Το Λονδίνο καίγεται»). Τα τραγούδια των Clash, όπως και το Guns of Brixton το 1977 είναι πάλι επίκαιρα καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν πέφτουν σήμερα από την κρίση χρέους ή την αμερικανική υποβάθμιση, αλλά από τα επεισόδια στο Λονδίνο, τα οποία συνεχίζονται στα φτωχά προάστια του Λονδίνου. Όμως, υπάρχει μια διαφορά. Δεν καίγεται το City το χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά τα φτωχά προάστια στο Βόρειο Λονδίνο και σε διάφορες άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Είναι προφανές ότι ο απόφοιτος του Ίτον κ. Κάμερον θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία τα επεισόδια διότι αρκεί μια νέα σπίθα για να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Και η γερμανίδα κ. Μέρκελ όπως και ο Σαρκοζί δεν θα είναι ευχαριστημένοι διότι η «φωτιά» δεν αρκεί να μεταφερθεί η εξέγερση των φτωχών – η οποία είχε ξεκινήσει πέρυσι με τις αυξήσεις στην παιδεία.

Πάντως μοιάζει θέμα χρόνου η υποβάθμιση της Αγγλίας με τέτοιες ταραχές καθώς το αγγλικό χρέος δεν μπορεί να ελεγχθεί. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου χάνει 3,68% ενώ ο γερμανικός Dax χάνει 5,26%. Η ελληνική αγορά 3,67% φθάνοντας στις 961 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής χάνει 2,22% καθώς κινείται στα 3,97 ευρώ. Πάνω από 5% η πτώση σε Ελλάκτωρ, Jumbo, Μarfin Popular και MIG.

Παράλληλα, η πτώση στην μετοχή του ΟΤΕ δείχνει ότι οι Γερμανοί ξεκίνησαν την διαδικασία για την έξοδο από το ελληνικό χρηματιστήριο με δημόσια προσφορά σε πιο χαμηλή τιμή από την σημερινή.

Υπό αυτά τα επίπεδα τιμών όμως οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο διότι κανείς δεν μπορεί να βγει και να πουλήσει την ΔΕΗ στα 6 ευρώ.

Στη Λισαβόνα, ο δείκτης PSI-20 του Χρηματιστηρίου σημείωνε στις 11:40 (ώρα Ελλάδας) πτώση κατά 4,55%, στις 5.778,22 μονάδες, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Galp Energia (-8,5%).

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου υποχωρούσε στις 11:38 (ώρα Ελλάδας) κατά 3,47%, στις 3.024,81 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς τη σύνοδο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η ανακοίνωση της οποίας αναμένεται στις 21:15 (ώρα Ελλάδας). “Πρόκειται για μια παλίρροια, δεν διασώζεται κανένας τομέας. Τίποτε δεν φαίνεται να σταματάει τον πανικό και δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα”, σχολιάζει ο Ρενό Μιράιγ, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές στην Barclays Bourse. “Οι προσδοκίες από το τελικό ανακοινωθέν της είναι πάντως μεγάλες. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές, όμως διαθέτει μικρά περιθώρια” επειδή οι δυνατότητές της να δράσει περιορίζονται από την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ, παρατηρεί από την πλευρά του ο Κριστιάν Παριζό, οικονομολόγος της χρηματιστηριακής εταιρείας Aurel.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει