Το προσκλητήριο για την προοδευτική Ελλάδα είναι ανοιχτό

«Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό, όποιος θέλει να συνδιαμορφώσει το σχέδιο για την προοδευτική Ελλάδα και να βάλει φρένο στην παλινόρθωση της εμμονικά νεοφιλελεύθερης και ακραία συντηρητικής Ν.Δ. είναι ευπρόσδεκτος. Ο διάλογος είναι ειλικρινής, ιδεολογικός και προγραμματικός», ανέφερε μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί να είναι ο ηγέτης της προοδευτικής παράταξης που θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές» τόνισε και υπογράμμισε ότι το δίλημμα των επικείμενων εθνικών εκλογών είναι σαφές «πρόοδος ή συντήρηση, ενώ σημείωσε πως «κάποιοι στη Χαρ. Τρικούπη πανηγυρίζουν την επικράτηση του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές σαν δική τους νίκη».

«Δεν μου φαίνεται προσωπικά και πολύ κεντροαριστερή αυτή η στάση και μου κάνει εντύπωση πώς πολιτικοί που θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό, χαίρονται στο ενδεχόμενο να γίνουν ξανά υπουργοί ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης» ανέφερε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το πού αποδίδει την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης εξήγησε, ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κάτω από τις προσδοκίες του κόσμου που στάθηκε δίπλα μας, κάτω από τις προβλέψεις μας».

«Είναι σύνθετο το ζήτημα της ερμηνείας, αλλά προφανώς αποτυπώνεται μια κόπωση μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων. Οι τελευταίοι εννέα μήνες, που είναι έξω από τα μνημόνια, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών στον βαθμό που θα θέλαμε. Αυτή η δεκαετής κόπωση εκφράστηκε και στις κάλπες, παρ’ όλο που όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πολιτική δύναμη που χρεοκόπησε τη χώρα, ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που σταθεροποίησε τη χώρα και ανέκτησε το κύρος της στην Ε.Ε.

Έχουμε λάβει όμως το μήνυμα και γι’ αυτό προχωράμε σε εθνικές εκλογές. Δεν μπορούμε να προχωράμε ερήμην της λαϊκής στήριξης και ερήμην της λαϊκής νομιμοποίησης. Το κάναμε το 2015 σε άλλες συνθήκες, το κάνουμε και τώρα», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

Για τα μέτρα ελάφρυνσης στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, υποστήριξε, ότι δεν αποτυπώθηκαν άμεσα στην καθημερινότητα, ειδικά η μείωση του ΦΠΑ.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα και όσο περνά ο χρόνος, θα γίνεται όλο και πιο αισθητή η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Δεν μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε νωρίτερα, καθώς έπρεπε πρώτα να βεβαιωθούμε πλήρως για τη θετική πορεία των οικονομικών (ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ, Απρίλης 2019), να διατηρήσουμε υγιή και σταθερά τα δημοσιονομικά που με τόσο κόπο και τόσες θυσίες από τους πολίτες νοικοκυρέψαμε» σημείωσε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσών εκτίμησε πως δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας έκβασης της εκλογικής μάχης, και πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα βάλουμε στη ζυγαριά το συμφέρον της πατρίδας, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στα Βαλκάνια μαζί με την εκλογική πίεση που μπορεί να δεχτήκαμε απ’ αυτό».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε πως η «γενική στρατηγική μας -να εκφράσουμε την ευρεία προοδευτική παράταξη στη χώρα με όρους κοινωνικής και ταξικής προτεραιότητας για τους μεσαίους και τους αδύναμους- είναι, νομίζω, στη σωστή κατεύθυνση».

«Πρέπει να κινηθούμε καλύτερα στο κομμάτι της επικοινωνίας της πολιτικής μας, στην ακύρωση των fake news και κυρίως της επαφής μας με τους πολίτες σε καθημερινή βάση. Είναι σαφές ότι δεν αρκεί η γιγαντιαία και υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκανε ο ίδιος ο Τσίπρας γυρνώντας όλη τη χώρα, κάνοντας ομιλίες και παραχωρώντας πολλές συνεντεύξεις. Χρειάζεται ένα καλύτερα οργανωμένο κόμμα, συλλογική λειτουργία και ομαδική δουλειά» είπε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τη χαρακτήρισε φαινόμενο «ανατριχιαστικό και επικίνδυνο».

«Δείχνει ότι πολλά πράγματα πρέπει να τα δούμε με μεγαλύτερη προσοχή. Είναι ευθύνη της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων να αποκρούσουν και να απομονώσουν την Ακροδεξιά. Πρέπει, αναμφίβολα, να κάνουμε περισσότερα σε αυτό το κομμάτι, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται, να υψώσουν ένα τείχος στις πολιτικές που η Ακροδεξιά εκφράζει και όχι να ενσωματώνουν τμήμα της ατζέντας της», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει