Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε αίτημα του NPD

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε αίτημα του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD για την αναγνώριση της συνταγματικής νομιμότητάς του, την στιγμή που το κόμμα αυτό αντιμετωπίζει ξεκάθαρα το φάσμα απαγόρευσής του.

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, το NPD κατέθεσε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο «ζητώντας από τους δικαστές να αποφασίσουν ότι το κόμμα αυτό δεν είναι εχθρός του Συντάγματος, ούτε αντίθετο με τον θεσμό του Συντάγματος», εξήγησε ο πρόεδρός του Χόλγκερ Άπφελ, μετά από επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το αίτημα αυτό δεν μπορεί να εξεταστεί. Το NPD ήθελε να αποδείξει ότι οι επιθέσεις εναντίον του «με την ποινικοποίηση της δράσης εδώ και τέσσερα χρόνια – παρόλο που δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα απαγόρευσης και κανένα δικαστήριο στη Γερμανία δεν έχει ως σήμερα αποφανθεί περί ασυμβατότητας του με το Σύνταγμα», πλήττουν ξεκάθαρα τα δικαιώματά του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το ΝPD μπορεί να απαντήσει στις επιθέσεις αυτές στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαλόγου. Παράλληλα, μία νέα διαδικασία απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος NPD – το οποίο κατηγορείται για σχέσεις με μια εγκληματική οργάνωση – πρόκειται να αρχίσει στη Γερμανία, ύστερα από μια πρώτη αποτυχημένη απόπειρα πριν από 9 χρόνια, όπως ανακοίνωσαν στις αρχές Δεκεμβρίου οι πρωθυπουργοί των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει