Το σύστημα της Ford που προστατεύει τους ποδηλάτες


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, 13:03

Κάθε χρόνο, στους δρόμους της Ευρώπης, προκαλούνται χιλιάδες ατυχήματα εξαιτίας του ανοίγματος μιας πόρτας αυτοκινήτου από την πλευρά που διέρχεται ένα δίκυκλο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αιφνίδιο άνοιγμα θυρών επιφέρει τον σοβαρό ή μοιραίο τραυματισμό 60 αναβατών ετησίως στη Μ. Βρετανία, ενώ στη Γερμανία ήταν η αιτία για περίπου 3.500 ατυχήματα κατά τη διάρκεια του 2018.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κυκλοφορούν στην πόλη με ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι.

Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω καταστάσεις, η Ford ανέπτυξε μία τεχνολογία που μελλοντικά θα συμβάλει στην αποφυγή ατυχημάτων με ευάλωτους χρήστες των δρόμων, μεταξύ των οποίων και οι αναβάτες μοτοσικλετών.

Ονομάζεται «Exit Warning» και μέσω προηγμένων αισθητήρων ανιχνεύει και αναλύει τις κινήσεις των δικυκλιστών ή των χρηστών ηλεκτρικών πατινιών που πλησιάζουν το όχημα.

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει πιθανή σύγκρουση, ενεργοποιείται μία ηχητική προειδοποίηση για τον οδηγό ή τον επιβάτη προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος. Φωτεινές κόκκινες λυχνίες LED στον εξωτερικό καθρέπτη αρχίζουν να αναβοσβήνουν ως οπτική προειδοποίηση για τους αναβάτες, ενώ μία σειρά κόκκινων λυχνιών LED κατά μήκος της εσωτερικής επένδυσης της πόρτας -που γίνεται ορατή όταν η πόρτα ανοίγει- λειτουργεί ως πρόσθετη προειδοποίηση.

Οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν επίσης έναν νέο μηχανισμό για την πόρτα του αυτοκινήτου που την εμποδίζει να ανοίξει τελείως, μέχρις ότου το «Exit Warning» αποφασίσει ότι ο αναβάτης έχει απομακρυνθεί με ασφάλεια από το σημείο. Ο κάτοχος του οχήματος θα μπορεί μηχανικά να παρακάμπτει αυτή τη λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, 13:03

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει