Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Το υπ. Δικαιοσύνης διευρύνει την άρση απορρήτου στο νόμο που ετοιμάζει για τα blogs

Ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης μελετά τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου, χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο.

Η επιτροπή συστάθηκε στις αρχές Αυγούστου με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, ενώ σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ως απάντηση σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, ο υπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τα ιστολόγια (blogs) συνιστούν ένα νέο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας, συνιστώμενα σε έναν ιστοχώρο με καταχωρήσεις που μπορεί να δημιουργηθεί από κάθε κοινό χρήστη του Διαδικτύου, δωρεάν, μέσω φορέων που προσφέρουν συστήματα λογισμικού, με αντάλλαγμα συνήθως την αυτόματη διαφήμιση. Η ελεύθερη δημιουργία και καταχώρηση/ανάρτηση ειδήσεων, απόψεων και λοιπών θεμάτων σε αυτά, τα έχει καταστήσει παγκοσμίως σχεδόν συνώνυμα της συμμετοχικής δημοκρατίας, καθώς συχνά αποτελούν πηγές ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, άντλησης και παραγωγής ειδήσεων από τα ΜΜΕ.

Εντούτοις, τα ιστολόγια ως χώροι ελεύθερης ατομικής έκφρασης και πρόσβασης διαφέρουν από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης και επί αυτών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί Τύπου, καθόσον απουσιάζει η επιχειρηματική διάρθρωση, που υφίσταται στις ιστοσελίδες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει