Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τρίτη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Νότιας και της Βόρειας ΚορέαςΟ Nοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αφίχθη στην Πιονγκγιάνγκ για την τρίτη του σύνοδο κορυφής με τον Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με απώτερο σκοπό να αναθερμανθούν οι συνομιλίες – που φέρονται να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο – ανάμεσα στην βορειοκορεάτικη και την αμερικανική κυβέρνηση για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Μουν, οι γονείς του οποίου είχαν εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα για τη Νότια την περίοδο του Πολέμου της Κορέας (1950-53), άρχισε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην απομονωμένη χώρα. Ακολουθεί έτσι τα βήματα δύο προκατόχων του: του Κιμ Ντάε-τζουνγκ, που είχε ταξιδέψει στην Πιονγκγιάνγκ το 2000, και του Ρο Μου-χιούν, του μέντορά του, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα το 2007.

Ο Κιμ υποδέχθηκε προσωπικά τον Μουν στο αεροδρόμιο, τον αγκάλιασε χαμογελαστός, κι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές φράσεις πριν βαδίσουν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, επευφημούμενοι από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Για το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η υποδοχή του Κιμ στο αεροδρόμιο ήταν μάλλον «έκπληξη».

Στο φόντο βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι με σημαίες της Βόρειας Κορέας καθώς και άλλες που συμβολίζουν την επανένωση των δύο χωρών, εικονίζοντας τη χερσόνησο όχι πια διχασμένη.

Η σπάνια επίσκεψη του Μουν αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της θεαματικής αναθέρμανσης των σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο από τα τέλη του Απριλίου και την πρώτη σύνοδο κορυφής, στο χωριό Πανμουντζόμ, συνάντηση γεμάτη συμβολισμό.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018, 07:29

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει