Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τρίτο κρούσμα του ιού του Δυτ. Νείλου

Δύο ακόμη κρούσματα μέσα σε τρεις μέρες ανεβάζουν τον αριθμό των ασθενών με εγκεφαλίτιδα που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος σε τρία.

Πρόκειται για δύο ενήλικες ασθενείς σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, ενώ πριν από τρεις ημέρες είχαμε ένα κρούσμα στην Καρδίτσα.

Στο υπουργείο Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σημάνει συναγερμός.

Έχουν ήδη σταλεί οδηγίες σε όλους τους Δήμους για την υλοποίηση των προγραμμάτων ψεκασμών και για εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, μιλώντας στο newsbomb.gr ήταν απολύτως καθησυχαστικός. «Φέτος έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, διότι είμαστε σαφώς πιο προετοιμασμένοι. Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν εγκαίρως, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στην ενημέρωση του πληθυσμού για λήψη προστατευτικών μέτρων, κυρίως χρήση εντομοαπωθητικών».

Η νόσος, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, στοίχισε πέρυσι τη ζωή σε περισσότερα από 30άτομα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε στην Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία το καλοκαίρι του 2010.

Εντοπίστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν τη νόσο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει