Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τρ. Κύπρου: “Κίνδυνος ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης”

Άμεση χαρακτηρίζει την απειλή ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τράπεζα Κύπρου, η οποία με ανακοίνωση της, κάνει δημόσια παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην οικονομία επισείοντας τον κίνδυνο δυσκολιών στην αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους.

Ειδικότερα δηλώνει ότι “έχει τα κεφάλαια και την ικανότητα να ενισχύσει τις πολιτικές του κράτους, εφόσον αυτές χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και διορατικότητα, εφόσον βγάζουν τη χώρα από την κρίση, οδηγώντας την σε προκοπή και ευμάρεια στη βάση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας απαλλαγμένης από αντιλήψεις που διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα”.

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, άσχετα αν έχουν δίκιο ή όχι, και πως είναι καταστροφικό να τους αγνοούμε τη στιγμή που ολόκληρη η ευρωζώνη αναγνωρίζει την επιρροή τους και καθορίζει πολιτικές που αποσκοπούν στον καθησυχασμό των αγορών«.

“Οι αγορές κινούνται με γοργούς ρυθμούς. Αναποφασιστικότητα, διαφωνίες ή απλά λόγια χωρίς ουσία τιμωρούνται, ενώ τολμηρές πράξεις επιβραβεύονται. Με την απραξία μας διακυβεύουμε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές. Άμεση είναι η απειλή της ένταξης της χώρας μας στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται. Μακροπρόθεσμα, χώρα στιγματισμένη, χώρα λαβωμένη, χώρα με οικονομικές δυσχέρειες, δεν θα προσφέρεται πλέον για περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο«.

H παρέμβαση της Τράπεζας Κύπρου κλείνει με την επισήμανση ότι «η έξοδος από τη σημερινή κρίση προϋποθέτει να έχουμε τις αρετές εκείνες που απέτρεψαν τότε τον οικονομικό μαρασμό της εισβολής και της κατοχής. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί ανάληψη ευθυνών με σοβαρότητα και πάνω από όλα με σωστό σχεδιασμό και συλλογικότητα. Οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ξεκαθαρίζουν στις αγορές ότι η Κύπρος μπορεί και είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να διαχειριστεί τα οικονομικά της και να συνεχίσει να αναπτύσσεται”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει