Υιοθετήθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, 12:42

Το κοινοβούλιο στο Μαυροβούνιο υιοθέτησε την Τετάρτη το βράδυ νομοσχέδιο που επιτρέπει στα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς ωστόσο να τους δίνει δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Ο νόμος εγκρίθηκε από 42 από τους συνολικά 81 βουλευτές του κοινοβουλίου, αφού είχε αρχικά απορριφθεί την 1η Αυγούστου του 2019, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις στην Ποντγκόριτσα υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ χαιρέτισε «μια νέα σελίδα στην ιστορία του κινήματος» στη χώρα. «Έγινε ένα μεγάλο βήμα προς την ισότητα, όμως ο δρόμος προς την πραγματική ισότητα είναι ακόμη μπροστά μας», δήλωσε ο Γιόβαν Ουλίσεβιτς, διευθυντής της ένωσης Spektra.

Πέρυσι τον Αύγουστο οι βουλευτές των εθνοτικών μειονοτήτων που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν είχαν στηρίξει το νομοσχέδιο, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

Ο νόμος δίνει στα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, με εξαίρεση το δικαίωμα στην υιοθεσία. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εκτίμησε ότι χάρη σε αυτή την εξαίρεση το νομοσχέδιο θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από την κοινή γνώμη της χώρας που παραμένει συντηρητική.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 45% των κατοίκων του Μαυροβουνίου δηλώνει ότι τάσσεται κατά των δημόσιων εκφράσεων τρυφερότητας μεταξύ των ομοφυλόφιλων.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, 12:42

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει