Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Υπέρ «επιλεκτικής χρεοκοπίας» Γερμανοί οικονομολόγοι

Οι αποκαλούμενοι «5 σοφοί», οι οικονομολόγοι που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση και οι απόψεις τους θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καλούν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να ευνοήσει τη λύση μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, με άρθρο τους που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Μία απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά ποσοστό 50%, είναι αυτή που θα ευχόμασταν. Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο από το 160% του ΑΕΠ της στο 106%».

Με τον σκοπό να υπάρξουν εγγυήσεις για μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση, η μείωση των ποσών που η Αθήνα οφείλει πρέπει να συνδυαστεί με μία προσφορά ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες με ομόλογα που εκδίδει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), λένε οι «5 Σοφοί».

Ο όγκος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί πάση θυσία, αλλιώς θα κινδυνεύσει να γίνει αυξανόμενο βάρος για τα κράτη με καλή δημοσιονομική υγεία, όπως είναι η Γερμανία.

Το θέμα του ρόλου του EFSF διχάζει προς το παρόν τους ευρωπαίους. Στη Γερμανία, οι Φιλελεύθεροι σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ εναντιώνονται στην εξαγορά ομολόγων της Ελλάδας από τον μηχανισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει