Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

“Υπέρ της δημοσιονομικής ένωσης και της έκδοσης ευρωομολόγου”

H ευρωζώνη χρειάζεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός είδους δημοσιονομικής ένωσης για να αντιμετωπίσει την κρίση η οποία έχει υπονομεύσει την αξία του κοινού νομίσματος, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

Ερωτηθείς για το αν η μοναδική λύση για την επιβίωση της ευρωζώνης είναι ένα είδος δημοσιονομικής ένωσης, ο Οσμπορν δήλωσε στο ραδίοφωνο του BBC: “Η σύντομη απάντηση είναι ναι.”

Στις αρχές του μήνα ο Οσμπορν κάλεσε τις χώρες μέλη της ευρωζώνης να αναπτύξουν ένα σύστημα ευρωομολόγων ώστε να αποφευχθεί μία επέκταση της κρίσης χρέους η οποία απειλεί το μέλλον της ζώνης του ευρώ.

“Ημουν κατά της ένταξης της Βρετανίας στην ευρωζώνη. Ενας από τους λόγους ήταν ότι θεωρούσα πώς η λογική του να υπάρχει κοινό νόμισμα είναι ότι καταλήγεις να έχεις μία πολιτική παρόμοια με εκείνη του κοινού προϋπολογισμού. Δεν μπορεί να έχεις το ένα χωρίς το άλλο,” είπε σήμερα ο βρετανός υπουργός.

“Ενα ασταθές ευρώ είναι πολύ κακό για εμάς, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπονομεύεται η επιρροή μας σε σημαντικές αποφάσεις, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Αλλά, ναι, πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση προστατεύοντας παράλληλα το εθνικό μας συμφέρον.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει