Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2012

Σφοδρές αντιδράσεις από το κόμματα της Αριστεράς

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2012, που περιλαμβάνει συνολικές πιστώσεις 170,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 27 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμού, διευκρινίζοντας ότι η στάση τους δεν έχει να κάνει με την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την διαφάνεια των κονδυλίων του, αλλά με την αντιλαϊκή μνημονιακή λογική από την οποία διαπνέεται.

Παράλληλα, τα δύο κόμματα δεν ενέκριναν τον απολογισμό για το έτος 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αιχμή σε ότι αφορά την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κριτική, ιδιαίτερα από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, που δέχεται η Βουλή και οι βουλευτές, κάνοντας λόγο για σκόπιμη και άδικη στοχοποίηση που οδηγεί στην υποβάθμιση του κορυφαίου αυτού θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Βασικός γνώμονας και κύριος στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η ουσιαστική συμβολή μας στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η συνολική μείωση τα τρία τελευταία χρόνια αντιστοιχεί σε 51 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστό 23,03%».

«Με τις περικοπές που έχουμε επιβάλει για το επόμενο έτος, υπερκαλύπτεται ήδη από τώρα ο στόχος που έχει τεθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα έτη 2013 έως και 2015», επεσήμανε ο κ. Πετσάλνικος ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για όλους όσοι, όπως είπε, «παραποιούν σκόπιμα την αλήθεια».

Κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση σε βάρος βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής», σημείωσε: «Αλίμονο αν με τη γενίκευση, αναίρεση και υποβάθμιση κάθε θεσμού, ιδιαίτερα του κορυφαίου θεσμού του Κοινοβουλίου, προχωρήσει έτσι αυτή η χώρα, αν στη κοινωνία δημιουργούνται συστηματικά τέτοιες εντυπώσεις.

Το σύνθημα “κάψτε τη Βουλή”, που ακούστηκε απέξω, χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση, αλλά και καμία σοβαρή πρόταση ακόμα και από τη διανόηση της χώρας, δημιουργεί πολλούς κινδύνους, όχι για τα πρόσωπα, αλλά για την ίδια τη λειτουργία της Βουλής».

«Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι ισχυρίζονται ότι οι βουλευτές εμπλέκονται στη πολιτική για να γίνουν πλούσιοι. Κανείς βουλευτής δεν γίνεται εύπορος. Το μεράκι της συμμετοχής είναι το έναυσμα τους.

Η συμμετοχή είναι μια συναρπαστική πορεία, αρκεί να έχει αρχές, κανόνες, ηθική και σεβασμό στους πολίτες», συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε, «οι πραγματικές αμοιβές των βουλευτών από το 2010 μέχρι και τον νέο προϋπολογισμό μειώθηκαν πάνω από 40% σε ετήσια βάση», ενώ «με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως στο υπόλοιπο δημόσιο, τα επιδόματα, πλην του επιδόματος επίτευξης στόχων».

Ο κ. Πετσάλνικος υπεραμύνθηκε της συνέχισης λειτουργίας του Καναλιού της Βουλής, επικρίνοντας όσους επιμένουν στην κατάργηση του, με στόχο όπως είπε, να επιλέγουν οι ίδιοι ποιους και πότε θα προβάλουν. «Όσο είμαι πρόεδρος της Βουλής δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη να καταργηθεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στη λειτουργία και τις αποφάσεις της Βουλής με τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε.

Την άποψη να συνεχίσει το κανάλι της Βουλής να παρουσιάζει το έργο των βουλευτών, συμμερίστηκε απόλυτα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που σημείωσε μάλιστα ότι “ένα από τα λάθη του κ. Πετσάλνικου είναι ότι άφησε τη συχνότητα του ραδιοφώνου να επιστρέψει στην ΕΡΤ”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης τονίζοντας ότι είναι μηδαμινό το κόστος λειτουργίας του καναλιού, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει από την ΕΡΤ να επιστραφεί και η συχνότητα του ραδιοφώνου.

Αναφερόμενη στη περιστολή των δαπανών που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου έκανε λόγο για απόφαση σωστή που στέλνει το κατάλληλο μήνυμα αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή.
«Ο προϋπολογισμός κινείται σωστά. Η μείωση στην αποζημίωση των βουλευτών ήταν η μεγαλύτερη που έγινε. Το διακύβευμα για τον πολίτη είναι αν αυτός που τον εκπροσωπεί θα είναι ανεξάρτητος ή θα είναι μια Βουλή των
ολίγων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για καταργηθεί το προνόμιο των βουλευτών να έχουν δύο συντάξεις, ενώ υποστήριξε ότι η συζήτηση που γίνεται για τις αποδοχές των υπαλλήλων είναι αποπροσανατολιστική και χρησιμοποιείται σαν όπλο για να περάσουν σκληρά μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης άφησε αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία, όπως είπε, υπάρχει σιγή για τη δραστική μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του να ενισχύονται με διάφορες παροχές οι ευρωβουλευτές. «Δεν μπορεί να χτυπιέται η τελευταία τρύπα του ζουρνά που είναι οι βουλευτές.

Στους ευρωβουλευτές που είναι μέσα στα λούσα, το Ευρωκοινοβούλιο δίνει 17.500 ευρώ για να προσλαμβάνουν όσους συνεργάτες θέλουν. Γιατί τους δίνει η χρεοκοπημένη Ελλάδα άλλους πέντε;», αναρωτήθηκε.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε ότι οι δραστικές περικοπές στο προϋπολογισμό του 2012 της Βουλής δεν γίνονται μετά από συζήτηση ή εξορθολογισμό για την άρση των ανισοτήτων, αλλά μέσα στο φορτισμένο κλίμα της μνημονιακής πολιτικής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει