Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Υψώνεται ο φράχτης ασπίδα για λαθρομετανάστες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, που θα έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα και θα κοστίσει 5.498.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της μελέτης του έργου εκπονήθηκε γεωτεχνική έρευνα και τοπογραφική αποτύπωση ζώνης κατά μήκος της περιοχής που θα κατασκευαστεί το τεχνητό εμπόδιο, ενώ η τεχνική περιγραφή και η οι τεχνικές προδιαγραφές του φράχτη αναρτήθηκαν για δημόσια διαβούλευση στον ιστότοπο www.opengov.gr, που θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου.

Αμέσως μετά θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός για την κατασκευή. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο φράχτης θα κατασκευαστεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδος κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και εκτιμάται ότι παράλληλα με τα άλλα μέσα περιφρούρησης (θερμικές κάμερες, περιπολίες κλπ.) θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην είσοδο παράνομων μεταναστών προς τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο «Έθνος του Σαββάτου», θα αναπτυχθεί από το συνοριακό σημείο Καστανιές (βόρειο άκρο), μέχρι το σημείο συνάντησης με τον ποταμό Εβρο (νότιο άκρο).

Ο φράχτης θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος επί στύλων. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις, σε ολόκληρο το μήκος τους, θα τοποθετηθούν χαλύβδινα λεπιδοφόρα συρματοπλέγματα.

Η εξωτερική περίφραξη που θα κατασκευαστεί κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών θα έχει ύψος 2,5 μέτρα.
Η δεύτερη περίφραξη που θα κατασκευαστεί εσωτερικά προς την ελληνική πλευρά και σε απόσταση 1,2 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη θα έχει ύψος 3 μέτρα.

Το συρματόπλεγμα και στις δύο περιφράξεις θα καλύπτει εξ ολοκλήρου το ύψος κάθε περίφραξης.

Οι στύλοι της εξωτερικής και της εσωτερικής περίφραξης θα απέχουν δύο μέτρα μεταξύ τους και θα ενώνονται με χαλύβδινη και γαλβανισμένη τετραγωνική διατομή.

Κατά μήκος του τεχνητού εμποδίου και σε σημεία που θα υποδειχθούν από το αρχηγείο της Αστυνομίας, θα εξασφαλιστεί πρόσβαση για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων. Στο νότιο άκρο του φράχτη όπου υπάρχουν δέντρα, θα πραγματοποιηθεί κλάδεμα μέχρι το ύψος των 4 μέτρων και επένδυση των κορμών με ειδικά συρματοπλέγματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει