Φοβάμαι εντάσεις στη Θράκη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 19:13

Φόβους για εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη εξαιτίας της προκλητικής – όπως την χαρακτήρισε – απόφασης Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέφρασε ο Μουφτής Kομοτηνής, Δρ Χαλήλ Τζιχάντ.

Ο θρησκευτικός ηγέτης των Μουσουλμάνων μιλώντας στον Flash 99.4, χαρακτήρισε την απόφαση λανθασμένη και προκλητική, τονίζοντας ότι μπορεί να φέρει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη. Στη συνέντευξη του, αναφερόμενος στην Αγία Σοφία έκανε λόγο για ένα χριστιανικό ναό που εξυπηρέτησε τους χριστιανούς για περισσότερα από 1000 έτη ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά, είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ.

«Δεν βρίσκεται στις αρχές του Ισλάμ, ούτε στο Κοράνιο και ούτε οι οπαδοί του προφήτη μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Αυτό δεν έγινε», ανέφερε.

Έφερε μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Χαλίφη Ομάρ, όταν εισέβαλε στην Παλαιστίνη. «Όταν ο Σωφρόνιος, ο σεβασμιότατος χριστιανός ορθόδοξος του έδειξε μπορεί να κάνει την προσευχή του μέσα στο ναό, αυτός αντέδρασε και βγήκε έξω και έκανε την προσευχή του έξω για να μην παρεξηγηθεί η εικόνα αυτή, που να κάνει ο χαλίφης Ομάρ την προσευχή του μέσα στο ναό. Για να μην παρεξηγηθεί, να μην υπάρχει αναταραχή και να μην υπάρχει πρόκληση προς τους χριστιανούς».

Ο Μουφτής Κομοτηνής εξέφρασε τους φόβους του μήπως η απόφαση αυτή προκαλέσει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη. «Εμείς εδώ στην Ελλάδα, βέβαια ζούμε σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, εδώ στην περιοχή μας τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά και καθημερινά κάνουμε τις προσευχές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά με αυτή την απόφαση εγώ φοβάμαι δηλαδή, στο μέλλον θα υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους μίσος από εδώ και πέρα. Δεν ήταν δηλαδή σωστή αυτή η απόφαση».

Ο Μουφτής επεσήμανε ότι η Αγία Σοφία έπρεπε να παραμείνει μουσείο στην ουδετερότητα, όπως λέει. «Αφού είναι και καταγραμμένο στην κατάσταση της UNESCO είναι παγκόσμια κληρονομιά. Από εκεί και πέρα αυτή η απόφαση δεν μας φέρνει τίποτα άλλο, εκτός από μίσος, μια προκλητική απόφαση», σημείωσε.

«Πρέπει ο καθένας να σέβεται την θρησκεία των άλλων και να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση και έτσι πρέπει να συνεχίζεται αυτή η ζωή», συμπλήρωσε ο Μουφτής Κομοτηνής.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 19:13

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει