Χίλαρι: “Έλληνες πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε το σωστό”

Η κα. Κλίντον τόνισε ότι όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα είναι σημαντικά, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως ιδιωτικοποιήσεις καιφορολογική μεταρρύθμιση.

Όπως είπε, θα ήθελε «οι Έλληνες να καταλάβουν ότι αναγνωρίζουμε την δυσκολία των αποφάσεων, γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούν επώδυνες θυσίες, αλλά έχουμε πίστη ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση πιο δυνατή», εκτιμώντας ότι το μέλλον της χώρας είναι γεμάτο προοπτικές, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης σε ένα μέρος του κόσμου που αλλάζει τόσο γρήγορα.

Η αμερικανίδα υπουργός σημείωσε ότι καταλαβαίνει την αγανάκτηση και την βαθιά ανησυχία που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομία, λέγοντας μάλιστα ότι συμπάσχει με όσα περνούν οιαγανακτισμένοι πολίτες και στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αρνείται κανείς την πραγματικότητα του τι πρέπει να γίνει.

«Αυτό που ξέρουμε για την παγκόσμια οικονομία είναι ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και ότι είναι μία δύσκολη υπόθεση»
σημείωσε και χαρακτήρισε ως απαραίτητο “φάρμακο” τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που προωθεί η κυβέρνηση, παρ΄ ότι είναι σαφές ότι (τα μέτρα) δεν αρέσουν σε κανέναν, αλλάδεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Αναφερόμενη στη συναίνεση είπε ότι «είμαστε στην γενέτειρα της Δημοκρατίας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία λειτουργική δημοκρατία με διαφάνεια στην κυβέρνηση, με την συναίνεση των κυβερνωμένων, που παίρνει υπεύθυνες αποφάσεις, όπως κάνει η Ελλάδα τώρα, είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στη ζωή και τα αισθήματα όλων μας».

Μεταφέροντας μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στον ελληνικό λαό στη δύσκολη περίοδο που περνάει, η Χίλαρι Κλίντον τόνισε πως με την επίσκεψη της στέλνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επενδύουν περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδακαι πιστεύουν ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες, καθώς, εκτός από τον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα έχει δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Πάντως τόνισε ότι για να γίνουν τα πράγματα ελκυστικά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και υγιής ανταγωνισμός.

«Τόσο στον δημόσιο τομέα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, όσο και στον ιδιωτικό τομέα πιστεύουμε ότι υπάρχει μία ευκαιρία εδώ και θέλουμε να είμαστε μέρος της αξιοποίησής της» είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θεωρεί βάσιμες τις αναφορές για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να είναι, προς το παρόν, θεμελιωμένες σωστά οι αναφορές, αλλά οι έρευνες ξεκινούν και το ενθαρρύνουν.

Η Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για μία περίοδο ραγδαίων αλλαγών στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική και τόνισε το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

Υποστήριξε πως «για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της προσπάθειας επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έμειναν στην μέση στα Δυτικά Βαλκάνια και πως είναι δουλειά όλων μας να υποστηρίξουμε τη μετάβαση που συμβαίνει στην Αίγυπτο, την Λιβύη, την Τυνησία» προσθέτοντας ότι «η σημαντική στρατηγική θέση της Ελλάδας σε συνάρτηση με τις ιστορικές σχέσεις σας με αυτές τις χώρες της Μεσογείου παρουσιάζουν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα… Το πώς θα τοποθετηθεί η Ελλάδα στα θέματα ανανεώσιμων πηγών και καθαρής ενέργειας θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το τι θα συμβεί στην περιοχή».

Αναφερόμενη στα Ελληνοτουρκικά υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η διπλωματική προσπάθεια λόγω της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι ενθάρρυνε τον Γιώργο Παπανδρέου να συνεχίσει τις επαφές του με τον Ερντογάν.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποσαφήνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει με ευρωπαϊκή προοπτική, μέχρι να λύσει αυτή την διαφορά και φυσικά η Ελλάδα πρέπει να θέλει να δεχθεί το πώς θα βρεθεί μια λύση για την ονομασία».

Πηγή: cosmo.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει