Έτοιμη η τελική τεχνική έκθεση και μακέτες για την ανάπλαση της Πλατείας Ευαγγελιστρίας (Photos)

Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά την ανάπλαση της πλατείας Ευαγγελίστριας, στην Νέα Ιωνία, καθώς και, των περιμετρικών οδών.

1. ΑΝΑΛΥΣΗ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Από την υφιστάμενη κατάσταση διατηρείται η πέτρινη περίφραξη, το μνημείο, τα δύο εκκλησάκια, (της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Αικατερίνης), ο βωμός της Αγίας Τράπεζας του πρώτου προσφυγικού ναού, οι δύο προτομές και, σχεδόν όλα, τα μεγάλα τουλάχιστον φυτά που υπάρχουν σήμερα στον χώρο της πλατείας. Θα αποξηλωθεί το συντριβάνι, οι πλακοστρώσεις, οι οριοθετήσεις των παρτεριών, οι κολώνες που στηρίζουν τις πέργκολες και, κάποια μικρά φυτά που δεν είναι δυνατόν να περιληφθούν στα παρτέρια που δημιουργούνται.

Η προτεινόμενη διαμόρφωση της πλατείας αναπτύσσεται πάνω σε έναν ελεύθερο κάναβο, με άξονες παράλληλους προς τις πλευρές της εκκλησίας και της περίφραξης. Οι τέσσερις είσοδοι στην πλατεία παραμένουν, μία από κάθε πλευρά, με βαρύτητα όμως που κλιμακώνεται ανάλογα με το τμήμα της πλατείας στο οποίο οδηγούν και στην χρήση που προβλέπεται. Έτσι, η μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στην είσοδο από την οδό Βολίδη, που οδηγεί και στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας.

Εκεί διαμορφώνεται μεγάλος πλακοστρωμένος χώρος, που να μπορεί να φιλοξενεί το πλήθος που συγκεντρώνεται στις διάφορες θρησκευτικές, ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Η δύτερη σε αξιολόγηση είσοδος είναι από την οδό Δορυλαίου. Σχηματίζεται και εκεί μεγάλος διάδρομος (πλάτους 10 περίπου μέτρων), ο οποίος εκτός από την πλαϊνή είσοδο της εκκλησίας, οδηγεί και στον χώρο μπροστά από το ηρώο, που βρίσκεται στα αριστερά του. Ο χώρος αυτός προσφέρεται για την συγκέντρωση του κόσμου κατά την διάρκεια θρησκευτικών και εθνικών εκδηλώσεων.

Ακολουθούν οι δύο είσοδοι από την οδό Μακεδονίας και από την οδό Χρήστου Λούλη. Και στις δύο, δημιουργείται φαρδύς πλακόστρωτος διάδρομος που συνδέεται με όλους τους άλλους ελεύθερους χώρους.

Στο εσωτερικό της περίφραξης και σε όλο το μήκος της, δημιουργείται παρτέρι με πλάτος το οποίο ποικίλει. Γύρω από την εκκλησία δημιουργείται διάδρομος με πλάτος από 4,00 έως 6,50 μ. ο οποίος συνδέεται με τους ελεύθερους χώρους μπροστά στις εισόδους και το μνημείο. Οι ελεύθεροι χώροι εναλλάσσονται με χώρους πρασίνου, μέσα στους οποίους εντάσσονται όλα τα υπάρχοντα μεγάλα δέντρα , και τα περισσότερα από τα μικρότερα φυτά.

Προβλέπεται η κατασκευή νέου συντριβανιού, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα από τους τρεις μεγάλους ελεύθερους χώρους, αυτούς που βρίσκονται μπροστά στις δύο βασικές εισόδους και, τον χώρο μπροστά από το μνημείο. Γύρω από το συντριβάνι προτείνεται η κατασκευή τεσσάρων μικρών λιθόκτιστων συνθέσεων με ζαρντινιέρα και καθιστικό.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας τοποθετείται πέργκολα, η οποία θα καλυφθεί από αναρριχητικά φυτά που θα φυτευτούν στα παρακείμενα παρτέρια. Κάτω από την πέργκολα τοποθετούνται ξύλινα παγκάκια. Ξύλινα παγκάκια τοποθετούνται επίσης στην βόρεια πλευρά έξω από το εντευκτήριο.

Στην πίσω πλευρά της εκκλησίας διατηρούνται μέσα σε παρτέρι τα όργανα παιδικής χαράς.

Σε όλους τους βασικούς διαδρόμους θα τοποθετηθούν δύο παράλληλες συστάδες από ψηλά φωτιστικά, ενώ, μέσα στα παρτέρια προτείνεται η τοποθέτηση χαμηλών φωτιστικών, ώστε να αναδεικνύονται και τα φυτά. Θα μελετηθεί επίσης ιδιαίτερα ο φωτισμός των όψεων της εκκλησίας.

2. – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ

Τα περιμετρικά πεζοδρόμια της πλατείας θα ανακατασκευαστούν. Στην οδό Μακεδονίας και στην οδό Χρήστου Λούλη, θα διατηρηθεί το πλάτος των δύο μέτρων, ενώ στην οδό Δορυλαίου και στην οδό Βολίδη, το πλάτος του πεζοδρομίου θα αυξηθεί στα 4 μέτρα και θα διακόπτεται από εσοχές για χρήση πάρκινγκ. Σε όλα τα πεζοδρόμια θα προβλεφθούν θέσεις για φύτευση δέντρων.

3. – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

Στα πεζοδρόμια που βρίσκονται απέναντι από την πλατεία θα διαμορφωθούν θέσεις στάθμευσης αυξάνοντας αντίστοιχα το πλάτος τους. Παράλληλα διαμορφώνεται έτσι το πλάτος του δρόμου, ώστε και η κυκλοφορία των μεγάλων οχημάτων να είναι εφικτή, αλλά και να αποφεύγονται οι διπλές σειρές παρκαρίσματος, και γενικότερα η ακαταστασία στο παρκάρισμα. Συγκεκριμένα, η οδός Μακεδονίας και η οδός Βολίδη, που έχουν και το μεγαλύτερο μήκος, περιορίζονται στα 5,00 μέτρα πλάτος (από 8,00 και 10,00 μέτρα αντίστοιχα), η οδός Χρήστου Λούλη στα 6,50 μέτρα από τα 9,00 μ., ενώ η Δορυλαίου περιορίζεται στα 7,50 μέτρα από τα 10,00 μέτρα πλάτος, που είχε προηγουμένως.

4. – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΩΝ

Για την διαμόρφωση της πλατείας, προτείνονται κυρίως φυσικά υλικά, τα οποία με την εναλλαγή του χρώματος και της υφής τους θα δώσουν ενδιαφέρον, σπάζοντας την μονοτονία των μεγάλων επιφανειών. Συγκεκριμένα για τις επιστρώσεις των χώρων συνάθροισης θα χρησιμοποιηθεί μάρμαρο χτυπημένο (αντιολισθηρό), συμπαγές τούβλο, και χυτό βοτσαλωτό. Σε συγκεκριμένες θέσεις θα υπάρχουν σχεδιαστικά μοτίβα, τα οποία θα συντίθενται από τα ίδια υλικά. Ο διάδρομος γύρω από την εκκλησία, καθώς και οι δευτερεύοντες διάδρομοι θα στρωθούν με πλάκα Πηλίου, ορθογωνισμένη και ακανόνιστη. Τα χτιστά καθιστικά θα είναι πέτρινα, ενώ τα φορητά καθιστικά και η πέργκολα θα είναι ξύλινα.

Τα πεζοδρόμια και τα PARKING, θα στρωθούν με κυβόλιθο, ώστε να είναι εφικτή η μελλοντική αποξήλωση, για ενδεχόμενες εργασίες στα δίκτυα.

EΚΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

Μετά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στο τοπικό συμβούλιο και τις απόψεις που ακούστηκαν από όλους τους τοπικούς φορείς, οι τροποποιήσεις που εντάχθηκαν στην αρχική πρόταση είναι οι εξής:

1) Το καθαρό πλάτος της οδού Μακεδονίας και της οδού Βολίδη, αυξάνεται από τα πέντε στα έξι μέτρα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειωθεί το πλάτος του πεζοδρομίου στην πλευρά των σπιτιών στην οδό Μακεδονίας, από 3,00 σε 2,00 μέτρα, και, στην οδό Βολίδη, όπου το πλάτος του πεζοδρομίου από την πλευρά των σπιτιών είναι ήδη πολύ μικρό, να καταργηθούν οι 6 θέσεις στάθμευσης που δημιουργούνταν από την πλευρά της εκκλησίας. Η οδός Χρήστου Λούλη και η οδός Δορυλαίου, παραμένουν όπως στην αρχική πρόταση.

2) Δημιουργείται διάδρομος πλάτους 2,50 μέτρων εν επαφή προς την περίφραξη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πλατείας.

3) Παραμένει η υφιστάμενη πέργκολα πίσω από την προτομή Βολίδη, εκτός από το τελευταίο φάτνωμα προς την εκκλησία.

4) Παραμένει, ανακατασκευασμένη στην ίδια μορφή, η πέργκολα στα δεξιά της εισόδου από την οδό Βολίδη, και εντάσσεται μέσα σε ένα ενιαίο ορθογώνιο επίμηκες παρτέρι, όπου θα φυτευτούν και τα αναρριχητικά φυτά που θα την καλύψουν.

5) Η πέργκολα που δημιουργεί γωνία με την προηγούμενη, θα ανακατασκευαστεί σε νέα θέση, παράλληλα με την σημερινή, μετατοπισμένη κατά 4 περίπου μέτρα προς τα Δυτικά, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση της πομπής από την εκκλησία προς το μνημείο.

6) Βόρεια του μνημείου, εκεί όπου υπάρχει ένας φοίνικας με διπλό κυκλικό παρτέρι, σκυροδετημένο, και όπου, η προηγούμενη πρόταση πρόβλεπε έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, (στον οποίο εντασσόταν και ο φοίνικας), με κέντρο τον φοίνικα, θα κατασκευαστεί αντιγραφή του συνδυασμού παρτεριών που υπάρχει σήμερα δεξιά της εισόδου από την οδό Βολίδη, τα οποία και καταργούνται

7) Καταργούνται τα καθιστικά και τα μικρά παρτέρια που προτείνονταν γύρω από το συντριβάνι, ενώ το τελευταίο παραμένει στην θέση που είχε προταθεί.

8) Δημιουργείται μικρό παρτέρι γύρω από τον βωμό του πρώτου προσφυγικού ναού, ώστε να προστατεύει τον βωμό, αλλά να μην ενοχλεί και την διέλευση των θρησκευτικών πομπών. Μέσα στο παρτέρι θα τοποθετηθεί και ο φωτισμός για την ανάδειξή του.

9) Είναι αυτονόητο ότι θα κατασκευαστούν ράμπες στα πεζοδρόμια, σε όλες τις διαβάσεις πεζών.

10) Η πρόταση για κατασκευή πίστας σκέϊτμπορντ, δεν υιοθετείται, γιατί αυτό θα σήμαινε την δέσμευση μεγάλου μέρους της πλατείας, προκειμένου να κατασκευαστεί κάτι ασφαλές και σύμφωνο με τις σχετικές προδιαγραφές. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι προτάσεις της προηγούμενης μελέτης.

Για να κατεβάστε το αρχείο μακέτας : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

08.09._final_perspective.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει