Αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού για φθηνά, ποιοτικά, ντόπια προϊόντα

Εκδήλωση των γραμματειών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του συλλόγου γυναικών Βόλου την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Δημαρχείο Βόλου.

Το σοβαρό ζήτημα του διατροφικού προβλήματος και της αγροτικής ανάπτυξης ανέλυσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ σήμερα στις 7 το απόγευμα, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημαρχείου του Βόλου το στέλεχος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας. Όπως τόνισε το πρόβλημα πηγάζει από την γενικευμένη εμπορευματοποίηση της παραγωγής τροφίμων για την κατανάλωση με μοναδικό σκοπό το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος σε αυτούς που παράγουν τα τρόφιμα και όχι για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών από το καπιταλιστικό σύστημα.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να παράγει τα περισσότερα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού και εν τούτοις δαπανώνται το χρόνο για εισαγωγές περίπου 5-6 δις ευρώ.

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα. Τα κόμματα που την απαρτίζουν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν και υπερασπίζονται την πολιτική της Ε.Ε. στηρίζουν την ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων για το ξεκλήρισμα των αγροτών, την συγκέντρωση της παραγωγής στους βιομήχανους και τις εταιρίες. Η ανάπτυξη της γεωργίας – κτηνοτροφίας – αλιείας για το λαό αποτελεί στρατηγικό τομέα γιατί συνδέεται με την επισιτιστική ασφάλεια, την διατροφική εξάρτηση και τον εφοδιασμό της βιομηχανίας με πρώτες ύλες. Η χώρας μας έχει εδαφολογικά και κλιματολογικά πλεονεκτήματα και πείρα του λαού για ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα. Αυτή η αγροτική ανάπτυξη υπέρ του λαού μπορεί να έρθει μόνο με σύγκρουση με την πολιτική της ΚΑΠ, συνολικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή με σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων. Μπορεί να έρθει μόνο αν η λαϊκή συμμαχία εργατών φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων καταργήσουν τα μονοπώλια και φέρουν ένα νέο τρόπο παραγωγής με κεντρική θέση σε αυτόν την ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τις δυνατότητες.

Ο Βαγγέλης Μπούτας προανήγγειλε συνέχιση των κινητοποιήσεων της φτωχής αγροτιάς το επόμενο διάστημα, έχοντας αποκτήσει πλέον, πολύτιμη πείρα, αλλά και σημαντική δύναμη από την κοινή πάλη με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μιχάλης Τσιώνας, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, που τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση σαν συνέχεια της απεργίας στις 20 Φλεβάρη, όπου η συμμαχία των εργατών, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων έκανε «κουρέλι» το σχέδιο «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης στο μπλόκο της Νίκαιας, πρέπει να είναι το έναυσμα για την παραπέρα ανάπτυξη της κοινής δράσης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ στην περιοχή μας.

Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Αγγελής, μέλος της γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, ανέδειξε την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν οι αγρότες της περιοχής μας από τη συμμετοχή τους στα μπλόκα το προηγούμενο διάστημα.

Ο Μπράτσος Γιάννης μέλος της επιτροπής αγώνα Γεωπονίας του ΜΑΣ, μίλησε για τις συνέπειες της ΚΑΠ στις σπουδές των φοιτητών της Γεωπονίας, που αντί να διδάσκονται την αγροτική παραγωγή, να κάνουν έρευνα για την ανάπτυξή της, μαθαίνουν πως θα λένε τους αγρότες να καταστρέφουν τα αγροτικά προϊόντα, «να καλλιεργούν σαλιγκάρια και να εκτρέφουν γαϊδάρους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα από τη μια της ΚΑΠ και της πολιτικής της Ε.Ε. στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και από την άλλη της πολιτικής της «σύνδεσης της εκπαίδευσης με την ανάπτυξη», δηλαδή την ανάπτυξη των μονοπωλίων», είπε.

Από τη μεριά του ο Λάζαρος Τσελεπής, πρόεδρος του σωματείου της Coca-cola και μέλος της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ αφού ανέδειξε τις δραματικές συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων στις ζωές των λαϊκών οικογενειών είπε:

«Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, μέσα σε αυτή την καταστροφή που πραγματοποιείται, είναι τουλάχιστον υποκριτικές οι διάφορες φωνές που μιλάνε για ανάπτυξη μέσα σε αυτό το σύστημα, με ή χωρίς μνημόνια, με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά με ακάθεκτα τα μονοπώλια, τους βιομήχανους, να κρατάνε στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας.»

Και κατέληξε λέγοντας τα εξής:

«η ανάπτυξη με την ΚΑΠ, την Ε.Ε., τα μονοπώλια, είναι η ανάπτυξη του αλογίσιου κρέατος, της μελαμίνης, των τρελών αγελάδων και των υπόλοιπων διατροφικών σκανδάλων. Άρα οι εργαζόμενοι και ο λαός, πέρα από το αντιπάλεμα της
καπιταλιστικής ανάπτυξης πρέπει να πάρουν θέση για το ποια ανάπτυξη μπορεί να υπάρχει που θα διασφαλίζει τις ανάγκες τους. Με τη σημερινή εκδήλωση, έχοντας πάρει αρκετή πείρα τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα για τη καλύτερη και πιο ουσιαστική κοινή δράση μας απέναντι στον ίδιο εχθρό: τα μονοπώλια, για τον ίδιο σκοπό: την ευημερία του λαού.»

pam1.JPG

Μπορεί επίσης να σας αρέσει