Απάντηση Πεταλωτή σε Νάκο για τη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου

Απάντηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Θανάση Νάκο σε Ερώτησή του για τη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου.

Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Πεταλωτής, απάντησε πως: «Το Υπουργείο έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έχει γίνει η μεταφορά ποσού, ενώ έχει επιτευχθεί και η αύξηση του ποσοστού διάθεσης. Ήδη προχωρά η έκδοση αποφάσεων για τη διάθεση των πιστώσεων στις Ε.Π.Α., προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι επιχορηγήσεις αυτών για το έτος 2011».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νάκος στην δεύτερη κατά το τελευταίο έτος Ερώτησή του για τη Στέγη Ανηλίκων, μετά την απόφασή της κυβέρνησης, περί μειώσεως των επιχορηγήσεων των ΝΠΔΔ στο 50% της αρχικής έγκρισης, από τον Ιούλιο και μετέπειτα εγκρίνεται μόνο το ήμισυ της αρχικής επιχορήγησης. Παρόλο αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί οι επιχορηγήσεις των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Έτσι, οφείλονται από το Υπουργείο στη Στέγη τρεις δόσεις των 4.340 ευρώ, δηλαδή συνολικό ποσό 13.020 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των λειτουργικών εξόδων της και να κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο. Συνεπώς, εάν δεν εκταμιευθούν άμεσα οι καθυστερούμενες από το Υπουργείο επιχορηγήσεις, καθίσταται αδύνατη η συνέχιση λειτουργίας της Στέγης μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας του προσωπικού.

Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Λίγες μόνο ημέρες πριν τη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων στη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων, ο αρμόδιος Υπουργός αρκείται απλώς να αναφέρει πως έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς το Γενικό λογιστήριο προκειμένου να εκταμιευθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Όμως, όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον έξι μήνες πριν και όχι εδώ και μία εβδομάδα. Ακόμη και σήμερα παραμένουν αδιευκρίνιστα το ύψος του ποσού, αλλά και το χρονικό περιθώριο εκταμίευσης και καταβολής του ποσού. Οι κωλυσιεργίες και οι αναβολές του Υπουργού έχουν οδηγήσει τη Στέγη Ανηλίκων Βόλου ένα μόλις βήμα πριν το κλείσιμο της, ενώ τους εργαζόμενους σε αυτή και τα παιδιά που φιλοξενεί σε αδιέξοδο. Είναι απαραίτητο, ακόμη και σήμερα την ύστατη ώρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να εξασφαλίσει μία βιώσιμη λύση για τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Στέγη Ανηλίκων Βόλου.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει