Απάντηση στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μαγνησίας

ΣΧΕΤΙΚΑ με την κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου του Χειμάρρου Ξηριά

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, περί ελλιπούς ενημέρωσης του Κ. Αγοραστού, εξέδωσε ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η οποία έχει ως εξής:

«Η πρώην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και νυν Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, ήταν η επιβλέπουσα υπηρεσία της μελέτης του παραπάνω έργου και σήμερα είναι η επιβλέπουσα της κατασκευής του.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης ενημερώθηκαν και ζητηθήκαν από τις εταιρείες που διαθέτουν δίκτυα διαφόρων παροχών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, ΔΕΥΑΜΒ, καθώς και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως η Αρχαιολογία, τη παροχή σχεδίων και πληροφοριών σχετικά με εμπλεκόμενα στο υπόψιν έργο, το όποιο προσδιορίζεται επακριβώς κατά μήκος του Ξηριά έναντι της γέφυρας Αθηνών και κατά πλάτος απ’όλο το πλάτος της κοίτης του χείμαρρου συμπεριλαμβανομένων των παρόχθιων δρόμων.

Στην υπηρεσία τα λαμβανόμενα στοιχεία μεταβιβάζονταν στο μελετητή, για να ληφθούν υπόψιν ως προς τη σύνταξη της μελέτης και ως προς το κόστος του συνολικού έργου.

Στην υπηρεσία από την ΔΕΥΑΜΒ δεν υποβλήθηκαν στοιχεία παρά μόνο η θέση του καταθλιπτικού αγωγού, που παραδόθηκε στο μελετητή του έργου και ο οποίος το συμπεριέλαβε στη μελέτη του χωρίς να συμπεριλάβει μετατοπίσεις αγωγού ύδρευσης.

Από την έλλειψη των στοιχειών αυτών δεν κατέστη δυνατή η μελέτη του υδραυλικού έργου, η κοστολόγησή του, για να συμπεριληφθεί στο τεχνικό δελτίο του έργου και συμπεριελήφθη κατά εκτίμηση με ένα ορισμένο κόστος.

Με την εγκατάσταση του αναδόχου και μετά από δύο δοκιμαστικές γεωτρήσεις που προέβει ο ανάδοχος, αποκαλύφθηκε διπλός αγωγός ύδρευσης που έφερε εξ’ ανάγκης σε επαφή τη ΔΕΥΑΜΒ με τον ανάδοχο.

Μετά το από της 28/07/11 έγγραφο της αναδόχου εταιρείας προς την ΔΕΥΑΜΒ, του παραδόθηκαν έντυπα σχέδια – σκαριφήματα και εν συνεχεία ένα CD στο οποίο καταγραφόταν η θέση του αγωγού κατά μήκος του Ξηριά σχεδιαστικά (Σκαριφήματα).

Η ανάδοχος εταιρεία μας πληροφόρησε ότι μεταξύ των σχεδίων και της πραγματικότητας η απόκλιση είναι μέχρι και 20 μέτρα.

Η ΔΕΥΑΜΒ στις 08/08/11 κοινοποίησε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Τεχνική Αναφορά και Προϋπολογισμό για την επανακατασκευή του αγωγού χωρίς σχέδια.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων πρέπει αν ερευνήσει με τη βοήθεια του αναδόχου την ακριβή θέση του αγωγού, να αξιολογήσει τη μετακίνησή του, να κοστολογήσει και να εγκριθεί η δαπάνη του υποέργου και εν συνεχεία να κατασκευαστεί και όλα αυτά κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αντιπλημμυρικού έργου και όχι όλα αυτά να έχουν γίνει πριν ένα ή δύο χρόνια».

Να υπενθυμίσουμε, ότι νωρίτερα η ΔΕΥΑΜΒ είχε προβεί σε σχετική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο μάλιστα για «ελλιπή ενημέρωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού», την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει