Απάντηση του Σκανδαλίδη στο Θ. Νάκου σχετικά με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13

Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε, αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα, πως:

«Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) έχει απορρόφηση 41,4% μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011, είναι το πρώτο σε απορρόφηση συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα και βρίσκεται στον Κοινοτικό μέσο όρο. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 86% του ΠΑΑ και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ενεργοποιηθεί στο σύνολο του. Η απορρόφηση κοινοτικών πόρων του ΠΑΑ ανέρχεται πλέον σε 41,4%, εκ των οποίων το 22,6% αφορά πληρωμές μέτρων του ΠΑΑ στην Δ προγραμματική περίοδο. Αναλυτικότερα, όσον αφορά την απορρόφηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων του ΠΑΑ, αυτή ανέρχεται σε 18,8%, ενώ η απορρόφηση από έργα- γέφυρες ανέρχεται σε 0,52%.

Η απορρόφηση των επενδύσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας ανέρχεται σε 5,55%, ενώ η απορρόφηση της τεχνικής βοήθειας ανέρχεται σε 0,001%. (…) Το εν λόγω Ταμείο (Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας) έχει συσταθεί από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και αναμένεται να ενεργοποιηθεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές απαιτούμενες διαδικασίες.(…)

Στο πλαίσιο του Άξονα 3 «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασίας της προκήρυξης των υπολοίπων μέτρων (321,322,323-ιδιωτικές επενδύσεις ) του Άξονα 3 στους αμέσως επόμενους μήνες. (…) Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι ήδη προκηρύχθηκε η νένα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα νέα Μέτρα (313,321,322,323 – παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα) του Άξονα 3, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, για το σύνολο της επικράτειας. Επίσης τα μέτρα του Άξονα 2 πρόκειται να προκηρυχτούν μέχρι το τέλος του 2011. Τέλος, σημειώνεται ότι, στόχος μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης(ΠΑΑ) 2007-2013, να έχει ενεργοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2011».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νάκος και οι υπόλοιποι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Ερώτησή τους, ο αγροτικός τομέας, σε συνδυασμό μάλιστα με τον τουρισμό, μπορούν να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την ύφεση και ενώ υπάρχει ένα σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή – το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 – η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρκείται σε κωλυσιεργίες, βαρύγδουπες δηλώσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα, αντί να τροφοδοτεί την αγορά με τα προβλεπόμενα από αυτό συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι δηλώσεις του υπουργού περί απορρόφησης του 39% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, αποκρύπτουν επιμελώς πως, οι απορροφήσεις αυτές και κατ’ επέκταση η εξασφάλιση του κανόνα ν+2, οφείλονται αφενός σε έργα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. και αφετέρου στην καταβολή ενισχύσεων για την υλοποίηση δεσμεύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Είναι πραγματικά λυπηρό, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του πέμπτου έτους εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, να παραμένει ακόμη ως… μακρινός στόχος η πλήρη ενεργοποίηση του από την κυβέρνηση. Τα παραπάνω αποκτούν δραματικό χαρακτήρα για τη χώρα και τους αγρότες, όταν συμβαίνουν σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία θα έπρεπε να αξιοποιείται άμεσα το κάθε ευρώ που προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια. Δυστυχώς και στον τομέα της γεωργίας η κυβέρνηση δείχνει «χαμένη στο λαβύρινθο», με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί, να χάνει πολύτιμο χρόνο και να εφαρμόζει ασκήσεις επί χάρτου, τη στιγμή που θα έπρεπε να διοχετεύονται άμεσα οι Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, στους αγρότες, στην ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων και σε μεγάλα έργα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας σε ολόκληρη την επικράτεια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει