ΑΠ. ΑΘΑΝΑΣΟΣ: Όχι άλλα χαράτσια στις επιχειρήσεις και το λαό

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ υποψήφιου προέδρου για το Επιμελητήριο Μαγνησίας Απόστολου Αθανασού

Παρόλο που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε δημόσια ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό γι’ αυτό και η ΔΕΗ δεν είναι και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, μόλις δύο μήνες μετά, κάνει ακριβώς το αντίθετο…

Και σα να μην έφτανε αυτό, λίγες μόλις ώρες μετά την εξαγγελία του νέου χαρατσιού στα ακίνητα, έρχεται να το αυξήσει. Έτσι, το χαράτσι στις λαϊκές συνοικίες γίνεται εξαπλάσιο σε σχέση με εκείνο που αρχικά είχε εξαγγελθεί και γίνεται 3 ευρώ ανά τετραγωνικό αντί του 0,5 ευρώ και οι συντελεστές φθάνουν, τυπικά, έως και τα 16 ευρώ, αντί των 10 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ ουσιαστικά φθάνουν έως και τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό, αφού οι συντελεστές αυξάνονται ακόμη περισσότερο ανάλογα με την «ηλικία» των κτισμάτων.

Το χαράτσι στα ακίνητα βαρύνει τους πάντες και τα πάντα. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες επιχειρηματίες μετά το χαράτσι-ΦΠΑ 23%, ούτε το σύνολο του λαού που υποφέρει από την αναποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ούτε καν οι πιο ευπαθείς ομάδες, οι πολίτες χωρίς εισοδήματα, τα άτομα με αναπηρία, οι άνεργοι.

Είναι αμφίβολο όμως αν θα καταφέρουν να εισπράξουν αυτό το νέο χαράτσι, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Σήμερα πάνω 500.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι απλήρωτοι, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της, ενώ η τάση είναι αυξητική!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των λογαριασμών που παραμένουν απλήρωτοι έπειτα από την ημερομηνία λήξης φτάνει το 10% του συνόλου, ενώ το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 2% με 3% έπειτα από την αποστολή του επόμενου λογαριασμού, ο οποίος έχει και την χρονική προθεσμία εξόφλησης, με προειδοποίηση διακοπής μετά την παρέλευσή της.

Ανάστατοι οι επιχειρηματίες της περιοχής μας αναρωτιούνται:

– Πόσο ακόμη θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις και ο λαός με πρόσθετα χαράτσια;
– Τι θα γίνει με τις χιλιάδες βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις που κατέχουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους;
– Τι θα γίνει με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δουλεύουν 6 μήνες το χρόνο;
– Πως θα ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις που φυτοζωούν και πληρώνουν ακόμη τις περαιώσεις, το τέλος επιτηδεύματος, το ΕΤΑΚ, την έκτακτη εισφορά, το φόρο της
δήλωσης και το ΦΜΑΚ.

Τέτοια ερωτήματα φαίνεται να μην απασχολούν την απερχόμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η οποία προφανώς έχει άλλες, «πιο σπουδαίες ασχολίες»…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει