Αρχίζει το έργο επέκτασης του Δικτύου Ποδηλατοδρόμων

Για το τμήμα του έργου επέκτασης του Δικτύου Ποδηλατοδρόμων και τις αντίστοιχες σημειακές παρεμβάσεις που αφορούν την περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου, ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του οικείου Εξωραϊστικού Συλλόγου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης, την Κυριακή, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο, ενώ σήμερα σε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Ζ. Περσουφλιώτη, ο Αντιδήμαρχος και τα στελέχη της υπηρεσίας παρουσίασαν τα σχέδια του έργου.

Όπως είναι γνωστό, ολοκληρώθηκε πλέον η διαδικασία, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες. Ο Σύλλογος ενημερώθηκε αναλυτικά για τη μελέτη του έργου, στην οποία, όπως είναι γνωστό, ενσωματώθηκαν κατά το δυνατόν και προτάσεις σχετικών φορέων, όπως του ΤΕΕ

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επέκταση των ποδηλατοδρόμων από το Τελωνείο προς τα δυτικά και σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη συνοικία μέχρι την πεζογέφυρα επί του Κραυσίδωνα, με συνολικό μήκος περίπου 1.000μ. δια μέσω των οδών Πυρράσου – Μητροπολίτου Γρηγορίου – Λήμνου – Λαχανά – Αλμυρού – Ζάχου. Ο ποδηλατόδρομος σε κάποια τμήματα θα κατασκευαστεί επί του οδοστρώματος ενώ σε κάποια άλλα, όπου επιτρέπουν οι διαστάσεις, θα γίνει επί του πεζοδρομίου. Για την κατασκευή του, θα χρησιμοποιηθούν διαχωριστικά κυκλοφορίας και μόνιμοι μεταλλικοί ανακλαστήρες («μάτια γάτας»), θα γίνει κατάλληλη βαφή και διαγράμμιση του οδοστρώματος, ενώ σε συγκεκριμένα τμήματα θα κατασκευαστεί εκ νέου το πεζοδρόμιο με αντίστοιχη πλακόστρωση και εκεί τα όρια του ποδηλατοδρόμου θα οριστούν με τη χρήση πλακών πεζοδρομίου διαφορετικού χρώματος και υφής.

Όσον αφορά την Πλατεία Τελωνείου, οι παρεμβάσεις θα γίνουν στο χώρο όπου βρισκόταν το παλιό κτήριο της ψαραγοράς, σε συνολική έκταση 2.600 τ.μ., με τρόπο ώστε να αναδειχθούν τα παλιά κτήρια του λιμανιού, καθώς πρόθεση του Δήμου είναι η απόκτηση και η αξιοποίηση των αποθηκών του Τελωνείου, για πολιτιστικές δράσεις. Θα αναπτυχθεί κυρίως πράσινο και πλακοστρώσεις και αντίστοιχος φωτισμός, ενώ το κεντρικό τμήμα της πλατείας θα αποτελεί διάδρομο προς τις αποθήκες, με ανάλογο σχεδιασμό και προβλέψεις για καθιστικά, πέργκολες κ.α.

Τέλος, στην περιοχή των Παλαιών θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις αναβάθμισης των πεζοδρομίων στις οδούς Μανωλάκη από Πυρράσου έως Κροκίου, Αγχιάλου από Πυρράσου έως Αλμυρού και ομοίως στην Παπακυριαζή, καθώς και στην οδό Κροκίου. Θα οριοθετηθούν οι χώροι στάθμευσης σε εσοχή, σε άλλα σημεία θα διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια και θα ανακατασκευαστούν, ενώ στις διασταυρώσεις αυτών των οδών δημιουργούνται ράμπες με υποβάθμιση των κρασπέδων, για την διευκόλυνση κυκλοφορίας ιδιαίτερα των ΑμεΑ.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο τμήμα του έργου επέκτασης του δικτύου ποδηλατοδρόμων, μέχρι την πλάζ Αλυκών, συνολικού μήκους 6.500μ., ενώ εναρμονίζονται και εμπλουτίζουν την πρόταση του Δήμου για τη βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Παπακυριαζή, για την οποία διεκδικείται χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Όπως τονίζει ο κ. Φ. Λαμπρινίδης, «η περιοχή Παλαιού Λιμεναρχείου, ως μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής. Το σύνολο των παραπάνω παρεμβάσεων σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στις όχθες του Κραυσίδωνα, αποτελούν σημαντικά βήματα για την αναβάθμισή της».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει