Αχιλλέας Μπέος: «Νερό, ο ανεκμετάλλευτος πλούτος της πόλης μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο – παρέμβαση του υποψηφίου δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, με αφορμή την 22α Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βόλος μας είναι, χωρίς αμφιβολία, το νερό, ο σημαντικότερος ίσως πόρος για την περιοχή μας, μια πηγή ευημερίας και ανάπτυξης για το Βόλο και τους κατοίκους του.

Ζητήματα όπως η ποιότητα του νερού που παρέχουμε στους πολίτες, η ορθή τιμολόγησή του και η ορθολογική, με αναπτυξιακό γνώμονα, αξιοποίησή του αποτελούν προβλήματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τους Βολιώτες. Προβλήματα που, για εμάς, η επίλυσή τους αποτελεί κάτι το αυτονόητο, πρώτη προτεραιότητα. Άλλωστε, η λύση τους θα έπρεπε να έχει εξευρεθεί εδώ και δεκαετίες. Ειδικά, σε μία περιοχή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας στον συγκεκριμένο τομέα.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Νερού θα επιθυμούσα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις αναφορικά με την άπαξ δια παντός επίλυση του προβλήματος. Προτάσεις, οι οποίες αποτελούν την δέσμευσή μου σχετικά με τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε το θέμα, προτάσεις που συνδυαμορφώνουμε σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με του πολίτες, κάνοντας πράξη την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία διαμόρφωσης και λήψης των αποφάσεων. Την λεγόμενη συμμετοχική δημοκρατία, αυτό που για κάποιους άλλους, τους δήθεν «προστάτες της δημοκρατίας» στην πόλη μας, αποτελεί προεκλογική και μόνο δέσμευση.

Με την ανάληψη, λοιπόν, των καθηκόντων μου, άμεσα, θα διεκδικήσουμε:

– Τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, στόχο ζωτικής σημασίας, από την πρώτη, κιόλας, μέρα ανάληψης της Δημαρχίας.
– Τη πρόσβαση στο υδάτινο δίκτυο με δίκαιο τρόπο, για όλους τους δημότες.
– Τη βελτίωση του δικτύου, με τον σταδιακό εκσυγχρονισμό του συνόλου του δικτύου, εντός της πενταετίας.
– Τη διασφάλιση, με κάθε τρόπο και μέσο, του δημόσιου, κοινωφελούς και ανταποδοτικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ.
– Τη μείωση της σπατάλης, της αλόγιστης χρήσης του νερού, με διαρκή ενημέρωση των δημοτών και διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης ακόμη και της τελευταίας σταγόνας, προς όφελος των πολιτών.
– Την ορθή και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας.
– Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει ο Δήμος στα χέρια του και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δήμων, στην προοπτική της ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής και κύριο στόχο την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την σταδιακή μετατροπή της πόλης μας σε μία, πραγματικά, “πράσινη” πόλη.

Οι αστείρευτες πηγές του – άριστης ποιότητας- νερού, με τις οποίες η φύση έχει προικίσει απλόχερα την περιοχή μας, θα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε σοβαρά. Μπορούμε να αφήνουμε αυτό το δώρο ανεκμετάλλευτο; Πως είναι δυνατό να επιτρέπουμε ένας τόσο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την βελτίωση της καθημερινότητας μας, να αποτελεί σημείο τριβής; Και όμως είναι χάρη στην επιδερμική, ανεύθυνη και απολυταρχική αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού θέματος, από τους μέχρι τώρα «προύχοντες» της περιοχής μας.

Πιστεύουμε και πιστεύω ότι μία ποιο λογική προσέγγιση, σε συνδυασμό με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων, μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει θαύματα. Αποτελεί έγκλημα, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας πραγματικά οι πολίτες λένε το «νερό, νεράκι», εμείς να αφήνουμε –κυριολεκτικά- να χάνονται τόσο μεγάλες ποσότητες νερού στη θάλασσα. Και αυτό εξαιτίας της ανεπάρκειας αυτών που, κανονικά, θα έπρεπε να παίρνουν τις αποφάσεις.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι το νερό, μαζί με τα τόσα άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους από άκρη σε άκρη του Βόλου μας, δεν μπορεί να λειτουργεί διχαστικά, να διαιωνίζεται, καθώς αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα που θα πρέπει να μας ενώνει, στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε την πόλη που όλοι ονειρευόμαστε. Αφού ο Βόλος πρέπει να μας ενώνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει