Α. Δημοσχάκης: Η αδιαλλαξία της Τουρκίας οδηγεί σε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό…

«Η αδιαλλαξία της Τουρκίας φαίνεται ότι οδηγεί σε εμπλοκή στη διαπραγματευτική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», είπε στον Flash 96 και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, ο βουλευτής της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

«Η εμμονή της Άγκυρας να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα, αλλά και να επιδιώκει να παίζει ρόλο στην περιοχή, δεν οδηγούν σε συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας», τόνισε ο κ. Δημοσχάκης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν ήταν ουδέποτε ειλικρινής μαζί μας. «Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Αναλυτικά

«Η αδιαλλαξία της Τουρκίας φαίνεται πως οδηγεί σε εμπλοκή. Η διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή χώρα, η εμμονή της Άγκυρας στο να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα αλλά και επεμβατικά, διότι τώρα ακούστηκε χθες και γράφτηκε ότι δε θέλει μόνο να έχει στρατεύματα στην υπό κατοχή περιοχή, αλλά θέλει και σε όλη την Κυπριακή Δημοκρατία. Νομίζω αυτά τα πράγματα δεν οδηγούν σε συμφωνία, δεν οδηγούν σε προσέγγιση, αντιθέτως μάλιστα.

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει γιατί είναι και μια μεγάλη χώρα κι έχουν και τα προβλήματά τους, όλοι μας τα γνωρίζουμε, δεν είναι η ώρα να τα αναλύσουμε. Αλλά όμως, ουδέποτε ήταν ειλικρινείς απέναντί μας. Εμείς έχουμε αυτονόητα πράγματα που πρέπει να επιλύσουμε ως γειτονικές χώρες και κυρίως στα σύνορά μας και δεν κάθονται να συζητήσουν. Δεν κάθονται να συζητήσουμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν κάθονται να συζητήσουμε για τους ψεκασμούς που πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τους ανθρώπους και το ζωικό μας κεφάλαιο, δεν κάθονται να συζητήσουμε για τις ζωονόσους, δεν κάθονται να συζητήσουμε για τη δεύτερη γέφυρα την οποία πρέπει να κατασκευάσουμε. Αυτονόητα πράγματα που πρέπει χθες ή πέρσι να τα είχαμε λύσει. Συνεπώς, όταν δεν λύνουν αυτονόητα και της καθημερινότητας, πώς να λύσουν μείζονα θέματα όπως είναι το Κυπριακό;

Θα είμαστε προσεκτικοί, θα διαπραγματευόμαστε όπως επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες. Από την άλλη πλευρά όπως επιβάλλει η ιστορία μας ως κράτος και ως έθνος συνεπές μαζί με αυτούς με τους οποίους συνομιλούμε, έχουμε την πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση, ορθώς κινούμαστε και ορθώς κινούνται τα αδέλφια μας οι Κύπριοι.

Έχω εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ένα σώφρον άτομο, και την ομάδα του τη διαπραγματευτική, η οποία εμπλουτίζεται και από τον δικό μας υπουργό Εξωτερικών και από τη δική μας την ομάδα. Και πιστεύω ότι παρά το ότι περνάει η χώρα μας και η Κύπρος πέρασε οικονομικά προβλήματα και κατά την περίοδο που τα κράτη περνούν τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να επιλύσουν και άλλα μείζονα εθνικά θέματα, ωστόσο όμως εμείς αντέχουμε και συζητούμε.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει